Thursday, June 21, 2012

Τρίτη στην Ευρώπη στα φωτοβολταϊκά η Ελλάδα

Στην πρώτη τριάδα πανευρωπαϊκά με κριτήριο την εγκατεστημένη ισχύ των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων τη διετία 2010-2011 κατατάσσεται η Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έπεται μόνο της πρώτης Γερμανίας και της δεύτερης Αυστρίας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική έρευνα του φορέα EurOb-server'ER, που υποστηρίζεται από τη γενική διεύθυνση ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών διατηρεί τη δυναμική της, τη στιγμή που σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία και Τσεχία καταγράφονται σημάδια συρρίκνωσης.

Έτσι η Ελλάδα είχε στο τέλος του 2011 συνολική εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών (solar-thermal capacity) της τάξης των 2.862,6 MW (Mwth), ενώ απ' αυτά μόνο πέρσι ξεκίνησαν να λειτουργούν τα 161,3 MW (Mwth).Η περσινή επίδοση τοποθέτησε την Ελλάδα στην πέμπτη θέση για το 2011, όσον αφορά στα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα νέων φωτοβολταϊκών, τα οποία τοποθετήθηκαν και προσέγγισαν τα 230.397.
Με κριτήριο την ισχύ η χώρα μας πέρσι ήταν έβδομη με τα 161,3 MW, καθώς η Πολωνία και η Αυστρία με λιγότερα τετραγωνικά πέτυχαν να έχουν περισσότερη νέα ισχύ φωτοβολταϊκών.
Ανάπτυξη
Σε σχέση με το 2010, η Ελλάδα πέρσι έχασε από την «καλπάζουσα» Πολωνία, που υπολειπόταν πρόπερσι, αλλά μέσα σε ένα χρόνο παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη στη νέα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών. Πάντως, έκπληξη είναι η κατάταξη της Κύπρου, η οποία αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει τη μεγαλύτερη ισχύ φωτοβολταϊκών κατά κεφαλήν με το συγκεκριμένο μέγεθος να διαμορφώνεται στα 0,869 τμ ανά κάτοικο, με την Αυστρία στη δεύτερη θέση με 0,567 τ.μ και την Ελλάδα στην τρίτη με 0,362 τ.μ. Σύμφωνα με την έρευνα του EurObserver'ER, η ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών έπειτα από δύο χρόνια συρρίκνωσης, δείχνει πως έπιασε «πάτο» πέρσι, καθώς η νέα εγκατεστημένη ισχύς ήταν μικρότερη μόλις κατά 1,9%, σε σχέση με το 2010, με αποτέλεσμα τα καινούργια τετραγωνικά μέτρα να φτάσουν το 2011 τα 3.693.476.
Συνολικά, στη Γηραιά Ήπειρο λειτουργούν 27.545 MW (Mwth) φωτοβολταϊκά κάθε είδους, ενώ παρόλο που η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη ισχύ εν λειτουργία, η Ισπανία είναι η χώρα στην οποία εφαρμόζονται οι πιο προωθημένες σχετικές τεχνολογίες.
(Ημερησία 21/6/2012)
ENERGYPRESS

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin