Saturday, June 09, 2012

Επαχθής η φορολόγηση των ακινήτων

Τα συμπεράσματα των κομμάτων που συμμετείχαν σε ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ
Στο κοινό συμπέρασμα ότι το σημερινό φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα είναι επαχθές και μη αποδοτικό, δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν πλέον να καταβάλουν τα οφειλόμενα και κινδυνεύουν ακόμα και με δήμευση, κατέληξαν χθες εκπρόσωποι όλου του κομματικού φάσματος, που συμμετείχαν σε σχετική ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), χωρίς πάντως την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΛΑΟΣ και ο πρόεδρος της Δράσης, κ. Στέφανος Μάνος παρουσίασαν τις θέσεις των κομμάτων τους για τη φορολογία των ακινήτων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2013, δεδομένου ότι έως τότε η φορολογία είναι δεδομένη.
Από τη Ν.Δ., ο αρμόδιος τομεάρχης και βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για κατάργηση του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από το νέο έτος και επαναφορά του ΕΤΑΚ (σε αντικατάσταση του υφιστάμενου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας), με διευρυμένη όμως φορολογική βάση, δηλαδή με χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, το οποίο πάντως δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει εφικτή η μείωση του ποσού που θα καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ν.Δ. να μειώσει τον φόρο μεταβίβασης, να επαναφέρει τον φόρο υπεραξίας κατά την πώληση ενός ακινήτου, να παγώσει τις αντικειμενικές αξίες έως το 2015, να μειώσει τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα στο 19% και να εξορθολογιστούν τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τα ακίνητα.
Ο κ. Παντελής Οικονόμου, τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, επανήλθε στην πρόταση του κόμματός του για καθιέρωση στο μέλλον δύο και μόνο φόρων ακινήτων, έναν υπέρ του Δημοσίου κι έναν υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με το ΕΕΤΗΔΕ, έσωσαν τον προϋπολογισμό του 2011 και είπε ότι έχει ζητήσει από τη σημερινή ηγεσία του υπ. Οικονομικών να μη σταλούν καθόλου προς είσπραξη τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2010 και του 2011, καθώς, ούτως ή άλλως, δεν έχουν υπολογιστεί στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο διευθυντής και τομεάρχης Οικονομικών κ. Ζώης Κολιός ζήτησε να τεθεί τέλος στη φορολογική επιδρομή στην ιδιοκτησία και τόνισε την ανάγκη η φορολογία να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Εθεσε επίσης το ερώτημα για ποιο λόγο τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις που δίνουν σήμερα.
Η κ. Σοφία Ανδριοπούλου (Δημοκρατική Αριστερά) τόνισε ότι η συζήτηση περιορίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στον περιορισμό των δαπανών της δημόσιας διοίκησης και τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση ενιαίου τέλους ακινήτων, με βάση το εισόδημα κάθε νοικοκυριού.
Ο κ. Δημήτρης Τσαμόπουλος (ΛΑΟΣ) είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας μόνο φόρος στα ακίνητα και ζήτησε να γίνει πραγματική αναστολή του πόθεν έσχες, καθώς με το σημερινό καθεστώς παραμένει το ενδεχόμενο δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο πρόεδρος της Δράσης κ. Στέφανος Μάνος τάχθηκε κατά της επιβολής οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης στην απλή κατοχή περιουσίας η οποία, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Τάχθηκε υπέρ της επιβολής φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση και της καθιέρωσης τέλους για τους Δήμους με βάση το εμβαδόν και όχι την αξία των ακινήτων.
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου
kathimerini.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin