Friday, June 01, 2012

Εκτακτη σύσκεψη της ΡΑΕ για να αποτραπεί μπλακ άουτ

Εκτακτη σύσκεψη θα συγκαλέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να αποτραπεί κατάρρευση των συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ένεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας με την παροχή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

«Η ΡΑΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κρίσης όλη την επόμενη εβδομάδα για να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος αερίου και ηλεκτρισμού», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ΡΑΕ, Νίκος Βασιλάκος.
Σύμφωνα με το ειδησεγραφικό πρακτορείο, η ΡΑΕ είπε ότι έλαβε την απόφαση μετά από επιστολή της ΔΕΠΑ με την οποία απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς που της χρωστούν.
Στο μεταξύ, ένεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας με την παροχή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών αποφασίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.
Το δάνειο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, άνω των 200 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να πληρωθούν χρέη προς τους παραγωγούς ρεύματος, εκείνοι να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ και να καταβληθούν αντίστοιχα οι οφειλές προς το εξωτερικό για την αγορά φυσικού αερίου.
Το «ντόμινο» της έλλειψης ρευστότητας ξεκινά από τους τελικούς καταναλωτές που καθυστερούν ή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, πρόβλημα που επιτάθηκε μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Έτσι οι προμηθευτές καθυστερούν τις πληρωμές προς τον λειτουργό της αγοράς και η αλυσίδα συνεχίζεται προς τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, τη ΔΕΠΑ (που προμηθεύει με φυσικό αέριο τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) και τις πηγές προμήθειας της χώρας.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών για αγορές φυσικού αερίου φθάνουν στα 300 εκατ. ευρώ και ότι αν δεν βρισκόταν λύση η εταιρία θα αναγκαζόταν να διακόψει την παροχή (κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας) και να ζητήσει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των πελατών της.
Η αίτηση για χορήγηση του δανείου αναμένεται να κατατεθεί άμεσα (την Τρίτη) και η εκταμίευση σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις προβλέπεται πριν τις εκλογές.
ETHNOS GR
--------------

***Exclusive: Greece's debt woes mutate into energy crisis

(Reuters) - Greece's debt crisis threatened to turn into an energy crunch on Friday, with the power regulator calling an emergency meeting next week to avert a collapse of the country's electricity and natural gas system.
Regulator RAE called the emergency meeting after receiving a letter from Greece's natural gas company DEPA, dated May 31 and seen by Reuters, threatening to cut supplies to electricity producers if they failed to settle their arrears with the company.
An energy crisis would add to the debt-stricken country's political and financial strains, threatening households and businesses with power cuts ahead of a June 17 election which may decide if the country will stay within the euro.
The Greek government already risks running out of cash next month if it fails to receive fresh bailout funds from its lenders.
"RAE is taking crisis initiatives throughout next week to avert the collapse of the natural gas and electricity system," the regulator's chief, Nikos Vasilakos, told Reuters.
RAE has summoned DEPA and the affected companies to a meeting on Wednesday, Vasilakos said.......reuters.com

-------------

ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin