Saturday, June 30, 2012

ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ. Στον αέρα ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός

«Στον αέρα» βρίσκεται η εφαρμογή του νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού που σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα ξεκινούσε να εφαρμόζεται από την 4η Ιουλίου.
Από πλευράς υπουργείου δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσουν το πότε θα ξεκινήσει η ισχύς του νόμου καθώς για να γίνει αυτό απαιτούνται μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα ενώ κανείς δεν γνωρίζει επίσης και αν υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγών ή τροποποιήσεων από την νέα κυβέρνηση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον για ένα χρόνο η παράλληλη εφαρμογή και του παλιού και του νέου ΓΟΚ προκειμένου «να μην επέλθει σοκ στην αγορά». Κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο παρελθόν, επί υπουργίας του αείμνηστου Τρίτση και διήρκεσε ένα χρόνο.

Αιτία για την μη έναρξη εφαρμογής του νέου ΓΟΚ είναι σύμφωνα με το υπουργείο, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που πάγωσε τις διαδικασίες προώθησης των δεκατεσσάρων, απαραίτητων, υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Δείγμα της έλλειψης συνέχειας του κράτους άλλα και του στρεβλού τρόπου λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Επίσης, οι δυσλειτουργίες του νεου κυβερνητικού σχήματος επέφεραν και νέα καθυστέρηση.
Ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός φιλοδοξεί να φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα, χωρίς όμως να φέρνει… την επανάσταση αφού στη πορεία της επεξεργασίας του πολλές «ανατρεπτικές ιδέες» μπήκαν στο συρτάρι.
Ο νέος ΓΟΚ δίνει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, σε περίπτωση που εντός του οικοπέδου, παραμείνει αδόμητο τουλάχιστον το 40% της έκτασης, ενώ παρέχει κίνητρα για συνενώσεις οικοπέδων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Ακόμη, παρέχει δυνατότητες παρεκκλίσεων ύψους, θέσης κτηρίου, κάλυψης και χρήσεων γης υπό προϋποθέσεις και αύξηση του ύψους του ορόφου σε 2,70 μέτρα από 2,45.
Το νέο σχέδιο νόμου δίνει ακόμη κίνητρα για φυτεμένα δώματα και επιφάνειες σε κτίρια (πράσινες ταράτσες), με κίνητρο την απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης της κατασκευής τους ή και με κίνητρο επιπλέον δόμησης σε σχέση με τα επιτρεπόμενα μέγιστα μεγέθη.
Ακόμα, θεσμοθετούνται τα κτίρια ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, που παρουσιάζουν εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, με κίνητρο για τη δημιουργία τους την αύξηση του συντελεστή δόμησης.
Μια σημαντική ρύθμιση είναι η εισαγωγή νέου ορισμού ημιυπαίθριου χώρου που προσμετράται στη δόμηση. Ειδικότερα, επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις η δημιουργία παταριών, προσβάσιμων χώρων κάτω από τη στέγη και υπογείων που εξυπηρετούν με τη χρήση τους χώρους της ανωδομής.
Στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι/κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι θα καταλαμβάνουν δύο ορόφους τουλάχιστον και θα αφήνουν το 1/3 τουλάχιστον της περιμέτρου τους ανοιχτό.
Κασσιανός Τζέλης 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin