Friday, June 29, 2012

Αυστηρό μήνυμα από Άγκυρα προς Λευκωσία και Δαμασκό



Του Νίκου Στέλγια
«Για τα κυριαρχικά δικαιώματα ΤΔΒΚ-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Άγκυρα δεν ξεχνά την Λευκωσία σε μια περίοδο που στην Ανατολική Μεσόγειο η πολιτική ένταση κορυφώνεται και προβληματίζει πολλές πρωτεύουσες της Δύσης και της περιοχής.
Το παρασκήνιο του χθεσινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας κρύβει ένα αυστηρό μήνυμα προς την Λευκωσία, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Στα πλαίσια του συμβουλίου, στην τουρκική πρωτεύουσα, η προσοχή των αναλυτών και δημοσιογράφων ήταν στραμμένη στις εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την κρίση Τουρκίας – Συρίας.

Όντως, στο ανακοινωθέν του συμβουλίου, η τουρκική κυβέρνηση και το επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αισθάνθηκαν την ανάγκη να υπογραμμίσουν ότι η Τουρκία θα ασκήσει με αποφασιστικότητα όλα τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ακόμη, στο ανακοινωθέν υπογραμμίστηκε η σημασία του εκδημοκρατισμού στην Συρία και κυρίως η αλλαγή του καεθστώτους στην Συρία.
Εκτός από την Δαμασκό, στα πλαίσια του χθεσινού συμβουλίου, η Άγκυρα επέλεξε να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα και προς την Λευκωσία.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας πραγματοποίησε εκτεταμένη αναφορά στην σημασία της εξασφάλισης «των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και οι Τούρκοι στρατηγοί υπογράμμισαν τα εξής: «Στο συμβούλιο εξετάστηκαν τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί για την εξασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη, εξετάστηκαν τα μελλοντικά βήματα και οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου. Η Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».
Μεταξύ των άλλων, στο χθεσινό συμβούλιο τέθηκαν επί τάπητος και όλες οι εξελίξεις στις χώρες της περίφημης «Αραβικής Άνοιξης». 
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
kathimerini.com.cy

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin