Saturday, June 23, 2012

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ & Η ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ

Η κατάσταση της Ελληνικής αγοράς
Ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κατανάλωση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα για τη χώρα μας,
  • Σημαντική οικονομική επιβάρυνση λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας,
  • Μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στην Ελλάδα, η ανάγκη για θέρμανση – κλιματισμό των κατοικιών είναι η σημαντικότερη, καθώς υπερβαίνει το 75% της συνολικής ενεργειακής τους κατανάλωσης.

Το ενεργειακά αποδοτικό κτίριο...
Πολύ σύντομα αναμένεται η επικαιροποίηση του Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων [Κ.ΕΝ.Α.Κ], ο οποίος θα ορίζει το ενεργειακά αποδοτικό κτίριο με αυστηρότερα όρια από τα ισχύοντα. Νέο δεδομένο που εισάγει ο Κανονισμός είναι ότι όλα τα κτίρια άνω των 50 m2 που θα κατασκευάζονται καθώς και τα υφιστάμενα που πωλούνται ή ενοικιάζονται, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Το πιστοποιητικό θα το παρέχουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι θα ορίζονται και θα λειτουργούν σύμφωνα με τον παραπάνω Κανονισμό και με σχετικές Διατάξεις.

Το ενεργειακά αποδοτικό κτίριο θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και θα ρυπαίνει με πολύ μικρότερες ποσότητες CO2 . Τα οφέλη αυτά σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρθηκε, θα οδηγήσουν σύντομα στην αύξηση της αξίας τους ως προς τα συμβατικά κτίρια.


Ολοκληρωμένη θερμομόνωση του κτιριακού κελύφους

Η σημαντικότερη επέμβαση για να γίνει ένα (νέο ή υφιστάμενο) κτίριο ενεργειακά αποδοτικό, είναι η εξωτερική θερμομόνωση του κελύφους του. Η επέμβαση αυτή προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας (έως και 55%) από οποιαδήποτε άλλη (φωτισμός, συσκευές χαμηλής κατανάλωσης κλπ).

Η απόδοση της μεγιστοποιείται όταν περιλαμβάνει ολόκληρο το κέλυφος του κτιρίου (οροφή, τοιχοποιία, πόρτες, παράθυρα, πυλωτή). Μη ξεχνάμε ότι το κρύο και η ζέστη βρίσκουν τον πιο εύκολο δρόμο (θερμογέφυρες) για να εισέλθουν μέσα σε αυτό. Το κέλυφος του κτιρίου δεν πρέπει να έχει «αδύναμους κρίκους».


Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της επέμβασης είναι η θερμική άνεση. Στα κτίρια χωρίς καλή θερμομόνωση, η θερμοκρασία των χώρων κοντά στις τοιχοποιίες και στα παράθυρα διαφέρει από αυτήν που έχει ρυθμίσει ο χρήστης στο σύστημα θέρμανσης / κλιματισμού που διαθέτει. Με την θερμομόνωση του κελύφους, οι διαφορές αυτές εξομαλύνονται και ο χρήστης απολαμβάνει ένα άνετο, από θερμικής άποψης, περιβάλλον.

Πρόσφατες μελέτες του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξαν ότι εάν στο απόθεμα 2.500.000 αμόνωτων κτιρίων της χώρας μας εφαρμοζόταν εντός 10ετίας ολοκληρωμένη θερμομόνωση του κελύφους τους, τα οφέλη για την εθνική οικονομία θα ήταν μεγάλα:

  • Ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας: 10.200 GWh / έτος ή αλλιώς σε 0,7 δις € /έτος δαπάνη τελικού καταναλωτή.
  • Μείωση της ανεργίας και τόνωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας σε ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις που ασχολούνται με την οικοδομή και πλήττονται από το 2008.
  • Μείωση των ρύπων του CO2 τουλάχιστον κατά 750.000 tn  / έτος.
  • Υπερκάλυψη του στόχου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2002/91 για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα κατά 20% έως το 2020.
  • Δυνητική αύξηση κρατικών εσόδων από το ΦΠΑ κατά 0,5 δις € /έτος και των εσόδων του ΙΚΑ κατά 1,8 δις €/έτος, από τα έργα που θα εκτελεστούν.
  • Μείωση των εισαγωγών πετρελαίου κατά 600.000 τόνους / έτος και βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το προϊόν KELYFOS

Η POLYKEM σε συνεργασία με κορυφαίους οίκους της δόμησης (DOW, ISOMAT, ALUMIL, AGC) δημιούργησε το KELYFOS, το σύστημα θερμομόνωσης που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω οφέλη κάτω από ένα όνομα. Όλα τα προϊόντα που απαρτίζουν το σύστημα είναι πιστοποιημένα, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων πιστοποιήσεων CE.

Τα KELYFOS προσφέρει επίσης και πολλά άλλα πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων καλαίσθητη όψη, υψηλότερη αντοχή στο χρόνο από τα συμβατικά προϊόντα, υδατοστεγανότητα, αεροστεγανότητα, εξάλειψη προβλημάτων μούχλας και μεγαλύτερη γενικά προστασία του κτιρίου από τις καιρικές καταπονήσεις.


Τα προϊόντα που συνθέτουν το KELYFOS και τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα, ανάλογα με τις ανάγκες, είναι:
  • Για την πυλωτή και τους τοίχους χρησιμοποιείται το KELYFOS WALL (άριστο σύστημα  εξωτερικής θερμομόνωσης με θερμομονωτικά υλικά της DOW, κόλλες και  έγχρωμους σοβάδες της ISOMAT και ειδικά υλικά της POLYKEM).
  • Για την ταράτσα χρησιμοποιείται το KELYFOS ROOF (αποτελεσματική & εύκολα  εφαρμόσιμη λύση για την ταράτσα, με πλακάκι από λευκό τσιμέντο και  θερμομονωτικό υλικό της DOW).
  • Για τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα χρησιμοποείται το KELYFOS OPENINGS με  ειδικά ανοιγόμενα / συρόμενα  κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή της  ALUMIL.
  • Για τα τζάμια χρησιμοποιείται το KELYFOS ENERGY με θερμομονωτικούς  υαλοπίνακες υψηλής απόδοσης της AGC.

Η POLYKEM παρέχει γραπτή κατασκευαστική εγγύηση υλικών και εργασίας για το σύστημα KELYFOS, με την προϋπόθεση της εφαρμογής του από εγκεκριμένο συνεργείο από αυτήν. Το KELYFOS είναι ίσως το μοναδικό προϊόν στην οικοδομή για το οποίο παρέχεται τέτοιου είδους εγγύηση.
-
-

Εξοικονόμηση Ενέργειας- Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης - Ενεργιακή Επιθεώρηση

1 comment:

  1. Υποχρεωτικά «πράσινα» από το 2021 τα κτίρια στην Ελλάδα.....

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη «είναι αδιανόητο ένα κτίριο στην Ελλάδα, με τόσο ήλιο, να απαιτεί τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ένα κτίριο σε βόρειες και ψυχρές χώρες». Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, από το 2021 και μετά, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112994610

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin