Monday, June 11, 2012

«Δεν θα περάσει» η πρόταση της Μαρίας Δαμανάκη για την αλιεία στην Ε.Ε.

Κι ας τελειώνουν τα ψάρια...
Η φιλόδοξη πρόταση για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αλιείας, την οποία προωθεί η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη προκειμένου να ανακάμψουν τα αποθέματα των ψαριών, φαίνεται ότι θα αποδυναμωθεί σημαντικά λόγω διαφωνιών από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη, οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να προτείνουν συμβιβαστική συμφωνία που απέχει σημαντικά από τις θέσεις της επιτρόπου Αλιείας, δηλώνουν ανώνυμα αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπεραλίευση πλήττει σήμερα το 80% των εμπορικών ειδών στη Μεσόγειο, την ώρα που η κατάσταση βελτιώνεται στον Ατλαντικό μετά τη λήψη μέτρων από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες που γνωμοδοτούν στην Κομισιόν προειδοποιούν για επικείμενη κατάρρευση των πληθυσμών στις ευρωπαϊκές θάλασσες αν συνεχιστούν οι σημερινές, μη βιώσιμες πρακτικές.

Η πρόταση Δαμανάκη, η οποία αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ το 2014, έπειτα από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση της απόρριψης των άχρηστων ψαριών στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα αλιευτικά θα έπρεπε να φέρνουν πίσω στο λιμάνι αυτές τις «παράπλευρες απώλειες», προκειμένου να ζυγίζονται και στη συνέχεια να μετατρέπονται σε ιχθυάλευρα για ζωοτροφές.

Το μέτρο, που είχε στόχο να ενθαρρύνει τους αλιείς να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές, πιθανότατα θα απορριφθεί από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς δεν είναι καθόλου δημοφιλές μεταξύ των ψαράδων που λείπουν για αρκετές μέρες στη θάλασσα σε κάθε ταξίδι τους.

Μετέωρη δείχνει να βρίσκεται επίσης η πρόταση της επιτρόπου Αλιείας για την καθιέρωση «μεταβιβάσιμων δικαιωμάτων αλίευσης» για κάθε αλιεύσιμο είδος, οι οποίες θα μεταπωλούνται στην ελεύθερη αγορά κάθε χώρας-μέλους.

Το μέτρο, που είχε στόχο να ενθαρρύνει τους μικρούς αλιείς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, και να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους για την κατάρρευση των αλιευμάτων, πιθανότατα θα γίνει δεκτό μόνο αν εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πρόταση δείχνει να αποδυναμώνεται και ως προς το χρονοδιάγραμμα, καθώς είναι πλέον «ευρέως αποδεκτό» ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν «το 2015 αν αυτό είναι δυνατό, αλλιώς έως το 2020 το αργότερο».

Μιλώντας πέρυσι στο πρακτορείο, η Μαρία Δαμανάκη είχε προειδοποιήσει ότι «αν συνεχιστεί η αυτή η κατάσταση, σε δέκα χρόνια από σήμερα μόνο τα 8 από τα 136 αλιευόμενα είδη θα έχουν υγιείς πληθυσμούς».

«Δεν είμαι ούτε περιβαλλοντιστής ούτε ψαράς, η δουλειά μου είναι να πετύχω μια ισορροπία ώστε να μπορούμε να ψαρεύουμε και στο μέλλον, να μπορούν τα παιδιά μας να ψαρεύουν» διευκρίνισε.
tanea gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin