Thursday, June 07, 2012

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΑΛΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (6 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα, να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, με την αφορμή των εγκαινίων της έκθεσης σας όπου ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, του σημαντικότερου παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος σήμερα.
Η θητεία μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνέπεσε με τον εορτασμό εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου, της διεθνούς Ημέρας Περιβάλλοντος της 5ης Μαΐου, της Διεθνούς Ημέρας των Ωκεανών της 8ης Ιουνίου και τέλος της Διεθνούς Ημέρας ενάντια στην ερημοποίηση της 17ης Ιουνίου. Συμβολικές ημερομηνίες για ζητήματα που απασχολούν είτε άμεσα είτε έμμεσα τη χώρα μας και συνδέονται όλα με την κλιματική αλλαγή.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο πλανήτης μας έχει φτάσει εδώ και καιρό στο σημείο μηδέν. Η διεθνής κοινότητα, εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη δέσμευσης στην πράξη, με την υιοθέτηση ουσιαστικών, αποφασιστικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Τα μηνύματα από την επερχόμενη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Ρίο ή Ριο+20, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα υπάρχει στασιμότητα, ιδιαίτερα μετά την απογοητευτική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Κοπεγχάγη το 2009, και παρά το γεγονός ότι στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής δόθηκε παράταση ζωής στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το ενδεχόμενο μια νέας δεσμευτικής συμφωνίας απομακρύνεται αισθητά.
Είναι σίγουρο ότι στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα η λέξη κλειδί είναι η «προσαρμογή». Ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλέγμα πολιτικών, στρατηγικών και δράσεων που θα πρέπει να αναλάβουμε άμεσα για να αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στη Ελλάδα ήδη η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα έχει ξεκινήσει δειλά αλλά σταθερά να κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Τράπεζα της Ελλάδας συνέστησε την Επιτροπή Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής, της οποίας επικεφαλής είναι ο αγαπητός φίλος και εξαίρετος συνάδελφος κ. Ζερεφός, η οποία και δημοσίευσε ένα πλήρη τόμο με τη διάγνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα προέβλεψε ότι το κόστος από τη «μη δράση» ανέρχεται στα 700 δις ευρώ μέχρι το 2100 ενώ στο σενάριο που αναλαμβάνουμε μέτρα προσαρμογής το κόστος μειώνεται δραματικά στα περίπου 67 δις ευρώ.
Μια ακόμη πιο πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΚΕΠΕΚ του Παντείου Πανεπιστημίου, τη WWF και το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΤΕΕ και της ΓΣΕΕ προτείνει έναν οδικό χάρτη για την προσαρμογή στην Ελλάδα μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση αλλά και κάποιες επί μέρους προτάσεις ανά τομέα ενδιαφέροντος.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι αποφασιστικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση της όποιας πρωτοβουλίας αναλαμβάνεται, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση, αποτελεί άλλωστε μία από τις βασικές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και υποχρέωση της Πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη πρωτοβουλία της σημερινής έκθεσης, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της σφαιρικής ενημέρωσης και της στοχευμένης ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Εύχομαι καλή συνέχεια και μεγάλη συμμετοχή.
Μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό στη σελίδα http://www.flickr.com/photos/ypeka/sets/72157630072506646/
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin