Sunday, June 17, 2012

35 φωτιές σε μία μέρα (16/6) στην ελληνική επικράτεια

Σε κατάσταση συναγερμού οι δυνάμεις πυρόσβεσης με δύσκολη αποστολή στη Μεγάλη Σπηλιά Νεάπολης Λακωνίας, στην περιοχή Κεφαλόβρυσο Πάτρας και στην περιοχή Αγία Τριάδα, στην Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας.
Οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν προβλήματα και στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, που με δυσκολία προχωρούσαν σε ανεφοδιασμό από τη θάλασσα, ενώ επιχειρούσαν από μεγάλο ύψος.
Οι επίγειες δυνάμεις δραστηριοποιήθηκαν με μεγάλες δυνάμεις πυροσβεστών και οχημάτων, αλλά οι προβλέψεις για ισχυρούς ανέμους και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυσκολεύουν τις προσπάθειες. Τη νύχτα δεν υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων με εναέρια μέσα και αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες των επίγειων τμημάτων τόσο για τυχόν αναζωπυρώσεις, όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό των ανοιχτών μετώπων.
Συνολικά 35 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα(16-6-2012) από τις 06:00 έως τις 20:00 σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα, στο νομό Αττικής σημειώθηκαν οι εξής πυρκαγιές:
1. Στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας: Δροσιά, Συντερίνα, Αγιασμός, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγραινά, Θυμάρι.
Για την πυρκαγιά συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες, οι: Κ.Λ. ετών 57, Π.Γ. ετών 57, Α.Γ. ετών 46 και Κ.Ι. ετών 37, καθώς εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή με τροχό και αύριο θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
2. Στο Ντράφι Παλλήνης,
3. Στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα,
4. Στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου.
Συνολικά, στις παραπάνω περιοχές επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 85 πυροσβεστικά οχήματα, 30 οχήματα ΟΤΑ και 50 άτομα πεζοπόρο.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούσαν από αέρος 12 Α/Φ και 2 Ε/Π.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τρεις είναι οι σημαντικότερες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα:
1. Στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας, όπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο, 4 εθελοντές, 2 υδροφόρες ΟΤΑ. Από αέρος επιχείρησαν 2 Α/Φ.
2. Στη θέση Μεγάλη Σπηλιά, στο Δήμο Μονεμβασίας, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο, 1 υδροφόρο ΟΤΑ. Από αέρος επιχείρησαν συνολικά 4 Α/Φ.
3. Στη θέση Τρύβλακας Κύθνου, όπου την κατασβεστική επιχείρηση έχουν αναλάβει μία ομάδα 15 ιδιωτών με επικεφαλής έναν εποχικό πυροσβέστη και 1 υδροφόρα ΟΤΑ.
Επιπροσθέτως, στην πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας τραυματίστηκαν ελαφρώς τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Δύο ακόμη πυροσβέστες τραυματίστηκαν ο ένας στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Ντράφι Παλλήνης και ο άλλος στην πυρκαγιά στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας.
Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και ήδη ανταποκρίθηκε η Ιταλική Πολιτική Προστασία, η οποία θα αποστείλει, αύριο το πρωί, δύο CL-415.
Η κατάσταση στο νομό Αττικής παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραναν τις εναέριες πυροσβεστικές επιχειρήσεις και εξάπλωσαν την πυρκαγιά σε μεγάλη έκταση και περίμετρο.
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin