Tuesday, May 22, 2012

Βιοκλιµατική κατοικία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ζηλέψετε µια βιοκλιµατική κατοικία, όπως η εξοικονόµηση ενέργειας, τα ουδέτερα υλικά. Κι από την άλλη, υπάρχει ένας εξαιρετικός λόγος για να σταµατήσετε να ζηλεύετε. Μπορείτε να την αποκτήσετε χωρίς να ξοδέψετε περισσότερα χρήµατα από όσα θα κόστιζε µια συµβατική κατοικία.

Αν θεωρείτε ότι οι κατοικίες βιοκλιµατικής βρίσκονται µονάχα µέσα στις σελίδες βιβλίων µε φωτορεαλιστικά πρότυπα αρχιτεκτονικής ή πιστεύετε ότι ταιριάζουν µόνο σε µια ελιτίστικη οµάδα προνοµιούχων ανθρώπων που απέχουν χιλιόµετρα ευδαιµονίας από το µέσο όρο, σας προειδοποιούµε ότι οι επόµενες γραµµές έρχονται να ανατρέψουν µε τον πιο ευπρόσδεκτο τρόπο αυτή την απογοητευτική πεποίθηση.

Και αυτό γιατί η διαφορά µιας βιοκλιµατικής κατοικίας από µια συµβατική έγκειται πρωτίστως στο σχεδιασµό και στην επιλογή των υλικών και λιγότερο –ή καθόλου– στην εγκατάσταση πολύπλοκων συστηµάτων. Με αποτέλεσµα, το κόστος ανέγερσής τους να µπορεί να κινηθεί στα επίπεδα µιας απλής κατοικίας.

Βασικές αρχές
Λέγεται ότι η επιτυχία κάθε επιλογής βασίζεται στο αν αυτή είναι συνειδητή. Έτσι, πριν αποφασίσετε να φτιάξετε το σπίτι σας σύµφωνα µε τις αρχές της βιοκλιµατικής αρχιτεκτονικής, οφείλετε να έχετε αποσαφηνίσει τις έννοιες. Το να σχεδιαστεί µια κατοικία µε τις αρχές της βιοκλιµατικής αρχιτεκτονικής προϋποθέτει ότι ο αρχιτέκτονας θα λάβει υπόψη του σε πρώτο επίπεδο το τοπικό κλίµα και τον προσανατολισµό του οικοπέδου και θα τα αξιοποιήσει έτσι ώστε να διασφαλίσει για την κατοικία συνθήκες θερµικής και οπτικής άνεσης, µειώνοντας τις καταναλώσεις ενέργειας. Σε δεύτερο επίπεδο, θα επιλέξει δοµικά υλικά µε την ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον και συστήµατα παθητικά και µη, που συµβάλλουν ακόµη περισσότερο στην εξοικονόµηση ενέργειας. Πιο απλά, ο αρχιτέκτονας θα σχεδιάσει την κατοικία προβλέποντας την ορθολογική χρήση της ενέργειας. ∆εδοµένου ότι θα επιλεγούν οικολογικά δοµικά υλικά και συστήµατα, ο χρήστης της κατοικίας θα απολαµβάνει ένα περιβάλλον ασφαλές από επικίνδυνους ρύπους και ακτινοβολίες.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Στην ιδανική περίπτωση, ο σχεδιασµός µιας βιοκλιµατικής κατοικίας ξεκινάει πριν ακόµη και από την... αγορά του οικοπέδου. Μη βιαστείτε να βγάλετε συµπεράσµατα. ∆εν σηµαίνει ότι, αν έχετε ήδη το χώρο, περιορίζονται οι δυνατότητες για την κατασκευή µιας βιοκλιµατικής κατοικίας. Απλώς, αν δεν έχετε ακόµη αγοράσει οικόπεδο, καλό θα είναι στα κριτήρια επιλογής του να προσθέσετε και τον προσανατολισµό του, έτσι ώστε να διευκολύνετε το σχεδιασµό της. Ιδανικό θα ήταν το οικόπεδο να µπορεί να χτιστεί µε θέα προς το νότο, έτσι ώστε να προστατεύεται από τους βορινούς ανέµους αλλά και να αξιοποιεί όσο καλύτερα γίνεται την ηλιακή ακτινοβολία. Στο σηµείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα έχει κανένα νόηµα να κοιτάει προς το νότο, αν µπροστά του βρίσκεται ένα ψηλό κτίριο το οποίο ρίχνει –τις περισσότερες ώρες της ηµέρας– τη σκιά του στο οικόπεδό σας. Στην περίπτωση που θελήσετε να προχωρήσετε ένα βήµα παραπέρα στη βιοκλιµατική σχεδίαση, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τις ακτινοβολίες που διαπερνούν το οικόπεδο. Πέρα από τα καλώδια υψηλής τάσης και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να ελέγξετε τις γεωακτινοβολίες, όπως τις ηλεκτροµαγνητικές γραµµές Hartmann και το ραδόνιο, οι οποίες µπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας. Οι πρώτες είναι ένα σύνολο ρευµάτων ακτινοβολίας τα οποία διασταυρώνονται µεταξύ τους σχηµατίζοντας τετράπλευρα, 2x2,5 µέτρα, πάνω στην επιφάνεια όλης της Γης. Απειλητικά για την υγεία θεωρούνται τα σηµεία όπου οι γραµµές Hartmann τέµνονται µεταξύ τους, δηλαδή οι λεγόµενοι κόµβοι, δεδοµένου ότι σε αυτά λέγεται ότι εµφανίζονται αυξηµένες συγκεντρώσεις ραδονίου και ακτίνων γ. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί και οικονοµικά προσιτοί τρόποι για να εντοπίσει κάποιος τις φυσικές ακτινοβολίες και για να τις αντιµετωπίσει. Για παράδειγµα, υπάρχουν δοµικές κατασκευές και επιλογές σχετικές µε τη διαρρύθµιση που εξουδετερώνουν τις βλαβερές επιδράσεις τους.

Εξοικονόμηση ενεργείας
Όπως είναι λογικό, οι «γραµµές» του βιοκλιµατικού σχεδιασµού διακρίνονται αµέσως στην πρόσοψη µιας κατοικίας. Ο τρόπος που τα στοιχεία της έχουν προσανατολιστεί ως προς τον άξονα βοράς-νότος, η θέση, ο αριθµός και οι διαστάσεις των ανοιγµάτων, η στέγη και τα –συνήθως, κινούµενα– σκίαστρα µαρτυρούν αµέσως την ταυτότητά της. Ωστόσο, οι σχεδιαστικές επεµβάσεις δεν σταµατούν στην «επιφάνεια», στο κέλυφος του κτίσµατος. Η διαρρύθµιση των εσωτερικών χώρων συµβάλλει σε σηµαντικό βαθµό στην ορθολογική αξιοποίηση της ενέργειας. Για παράδειγµα, τα δωµάτια που χρησιµοποιούνται περισσότερο και συχνότερα, όπως το καθιστικό, οπότε απαιτούν υψηλότερες θερµοκρασίες, τοποθετούνται στη νότια πλευρά του οικοπέδου, ενώ οι βοηθητικοί χώροι στη βορινή.

Στοιχειώδεις έννοιες
Ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες υποτάσσουν τις σχεδιαστικές τους ιδέες σύµφωνα µε τις επιταγές της βιοκλιµατικής αρχιτεκτονικής. Με αποτέλεσµα να υπάρχει πλέον η στοιχειώδης πληροφόρηση του κοινού. Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να αναθέσετε το σχεδιασµό της κατοικίας σας, θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί µε ορισµένες βασικές έννοιες και παθητικά συστήµατα βιοκλιµατικών κατοικιών, έτσι ώστε να µπορέσετε να µεταφέρετε καλύτερα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σας στον αρχιτέκτονα µε τον οποίο θα συνεργαστείτε.

Αιολικές καµινάδες 

Αν δεν είστε υποψιασµένοι σε θέµατα βιοκλιµατικής, τότε θα πιστέψετε ότι πρόκειται για µια ογκώδη καµινάδα. ∆ιαφορετικά, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για µια «αιολική». Οι αιολικές καµινάδες δεν συνδέονται σε καµία περίπτωση µε το τζάκι. ∆ηµιουργούν διόδους για την κυκλοφορία του αέρα, που διευκολύνουν το φυσικό αερισµό του σπιτιού. Προσανατολίζονται προς το βορρά.

Ηλιακοί τοίχοι 

Στην αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για τη θέρµανση του κτίσµατος συµβάλλουν δύο διατάξεις ηλιακών τοίχων ή, διαφορετικά, τοίχων Trombe. Οι τοίχοι αυτοί επενδύονται µε ένα σκουρόχρωµο γυαλί ειδικού τύπου, το οποίο απορροφά την ηλιακή θερµότητα. «Καθήκον» τους είναι να εκπέµπουν προς το εσωτερικό του σπιτιού θερµική ενέργεια. Σύµφωνα µε µετρήσεις που πραγµατοποιήθηκαν στη χώρα µας, οι ηλιακοί τοίχοι µπορεί να αποφέρουν εξοικονόµηση στην ενέργεια που καταναλώνεται για θέρµανση έως και 35%.

Θέρµανση και δροσισµός 

 Με τον κατάλληλο σχεδιασµό και την αξιοποίηση παθητικών συστηµάτων µπορεί να εξοικονοµηθεί έως και 75% ενέργεια σε σχέση µε µια συµβατική κατοικία. Η αντιµετώπιση της θέρµανσης και του δροσισµού µπορεί να γίνει µε πολλούς τρόπους. Για παράδειγµα, η θέρµανση µπορεί να αντιµετωπιστεί µε την εγκατάσταση ενεργειακού τζακιού (µε κλειστή εστία), µε την προσάρτηση ενός θερµοκηπίου ή µε την πρόβλεψη για ένα ηλιακό αίθριο, ενώ ο φυσικός δροσισµός µε το συνδυασµό ενός συστήµατος διαµπερούς αερισµού, µιας αιολικής καµινάδας, ανοιχτόχρωµων επιχρισµάτων και σκίασης µε πέργκολες.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΧΡΟΝΗ

myworld.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin