Thursday, May 31, 2012

Γεμίστε το πορτοφόλι σας με... ρεύμα από τον ήλιο

Ετήσιο εισόδημα έως και 8.000 ευρώ μπορεί να αποφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες - Στο δίκτυο της ΔΕΗ διοχετεύεται όλη η παραγόμενη ενέργεια - Εγγυημένη για 25 χρόνια η τιμή.
Aφορολόγητα είναι τα έσοδα για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις

Από 600 μέχρι και 8.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα μπορεί να έχουν τα νοικοκυριά που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη ή σε άλλο μέρος της κατοικίας τους. Αν και οι τιμές μειώθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου και ανά έξι μήνες (κάθε Φεβρουάριο και Ιούλιο) θα πέφτουν κατά 5% -για τους καινούργιους μικρούς παραγωγούς-, εντούτοις η τοποθέτηση πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί καλή επένδυση.




Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά που θα θελήσουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά με δάνεια ύψους 30.000 - 40.000 ευρώ, επιτόκιο 6% και για 25 χρόνια διάρκεια αποπληρωμής.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ οι πολίτες μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο, να το πουλάνε στη ΔΕΗ και έτσι να συμψηφίζουν τον λογαριασμό τους και το ποσό που περισσεύει να το αποταμιεύουν.

Τα έσοδα για τους οικιακούς καταναλωτές είναι αφορολόγητα, ενώ η απαλλαγή ισχύει και για τις μικρές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού.

Δεν χρειάζεται να βγάλετε καμία ειδική άδεια από την πολεοδομία αν το κτίριο είναι σε οικόπεδο εντός σχεδίου.


Το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (kWp) στο δώμα ή στη στέγη νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί από 1 έως και 9 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και στην εξοχική κατοικία. Το πρόγραμμα αφορά σε ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι σε κατασκευές που πρόκειται να υλοποιηθούν.

Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι’ αυτήν με 49,5 λεπτά την κιλοβατώρα (0,495 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια


Με βάση το Αστικό Δίκαιο για τη «χρήση και κάρπωση ακινήτου», κύριος του κτιρίου θεωρείται ο επικαρπωτής. Κατά συνέπεια, αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο Πρόγραμμα μπορεί να γίνει μόνο από αυτόν.

Σε ό,τι αφορά τις πολυκατοικίες, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα) επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι. Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιον άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν.

Αν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς μπορούν να μπουν περισσότερα συστήματα σε μια πολυκατοικία. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κτίριο μικρής επιχείρησης επιτρέπεται μόνο από τον κύριο ιδιοκτήτη και εφόσον αυτή στεγάζεται σε δικό του κτίριο.

Η εγγυημένη τιμή
Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι' αυτήν με 49,5 λεπτά την κιλοβατώρα (0,495 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει έναν νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250€ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100€, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150€, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα κινήτρων:

1. Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).

2. Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνο, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας) και

3. Αν έχετε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.

Χρηματοδότηση από τράπεζες

«Πράσινα» δάνεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και ταράτσες, αλλά και για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών χορηγούν οι τράπεζες. Από το 2010 τα αιτήματα δανείων προς τις τράπεζες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες -με παράλληλες συμβάσεις για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ- ακολουθούν ανοδική πορεία. Το μέσο ύψος των συγκεκριμένων δανείων διαμορφώνεται στα 30.000 με 40.000 ευρώ και είναι 25ετούς διάρκειας με μέσο επιτόκιο στα επίπεδα του 7% Ειδικότερα:

Η Alpha Bank στη σειρά «πράσινες λύσεις» προσφέρει το δάνειο Ενεργειακό Σπίτι με προσημείωση με κυμαινόμενο επιτόκιο 9%. Η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας και για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών με επιτόκιο από 5% (με εξασφαλίσεις). Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το «πράσινο δάνειο» με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,75%.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χορηγεί το δάνειο «ηλιακή ταράτσα» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με επιτόκιο από 5%.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια «Green» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με κυμαινόμενο επιτόκιο 8,75%.

Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί το δάνειο Eco Loans, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες, ως 10kw και χρηματοδοτεί το 100% της επένδυσης.

Η Αγροτική Τράπεζα προσφέρει τα δάνεια Πράσινη Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας με επιτόκιο 6,4% (με εξασφαλίσεις) και 8,6% (χωρίς εξασφαλίσεις). Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο solar ecoλογικό με επιτόκιο από 7,5%. Η Marfin Bank προσφέρει τη σειρά «Marfin sun στο σπίτι σου», με επιτόκιο από 5%.

Οι δαπάνες για την εγκατάσταση

Το κόστος εγκατάστασης εξαρτάται από το τι σύστημα θα βάλετε και πού. Χοντρικά, ένα φωτοβολταϊκό κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο (π.χ. ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 5-10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού).

Σε αντίθεση με τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουμε, το κόστος των φωτοβολταϊκών πέφτει διαχρονικά. Η νέα νομοθεσία δίνει κίνητρα ώστε, σε κάθε περίπτωση, να κάνετε απόσβεση του συστήματός σας και να έχετε και ένα λογικό κέρδος. Δεν είναι ανάγκη να βάλετε όλο το ποσό από την τσέπη σας.

Μπορείτε να καλύψετε ένα μικρό μόνο μέρος της δαπάνης (π.χ. 25%) και το υπόλοιπο να το καλύψετε με δάνειο από κάποια τράπεζα.

Τα βήματα που απαιτούνται

1. Εξοπλισμός και εγκατάσταση
Ελάτε σε επαφή με μία εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε τελικά και πώς θα εγκατασταθεί. Με τη βοήθεια της εταιρείας - εγκαταστάτη, κάνετε αίτηση στην τοπική μονάδα της ΔΕΗ, στην οποία γνωστοποιείτε και την έναρξη εργασιών, υπογράφοντας εσείς και ο υπεύθυνος για την εγκατάσταση μηχανικός. Η ΔΕΗ εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός 20 ημερών στην έγγραφη διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης και ισχύει για τρεις μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της.

2. Υπογραφή σύμβασης - Αίτηση κατάρτισης
Αφού κάνετε αποδεκτή την προσφορά όρων σύνδεσης, υπογράφετε τη σύμβαση καταβάλλοντας τη σχετική δαπάνη στην Περιοχή ΔΕΗ. Η ΔΕΗ κατασκευάζει τα έργα σύνδεσης εντός 20 ημερών από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου (πέραν της εγκατάστασης νέου μετρητή). Υποβάλλετε αίτηση κατάρτισης της Σύμβασης Συμψηφισμού στην τοπική υπηρεσία Εμπορίας της ΔΕΗ, ή στα γραφεία άλλου προμηθευτή (εφόσον η ΔΕΗ δεν είναι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μετρητή κατανάλωσης με τον οποίο θα γίνεται συμψηφισμός).

3. Ελεγχος και ενεργοποίηση σύνδεσης
Υποβάλλετε αίτηση ενεργοποίησης της σύνδεσης στo αρμόδιο γραφείο της ΔΕΗ, που βρίσκεται στην περιοχή σας. Η ΔΕΗ σάς ειδοποιεί τηλεφωνικά για τον ορισμό της ημερομηνίας διενέργειας του ελέγχου της εγκατάστασης. Η ενεργοποίηση της σύνδεσης γίνεται αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου.

4. Παραγωγή ενέργειας
Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150-1.500 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWh/kWp ανά έτος). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ' ό,τι στις βόρειες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ- ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

ethnos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin