Thursday, May 31, 2012

Με «πράσινο» στέγαστρο το κολυμβητήριο της Τούμπας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ
Το έργο θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη 2007 – 2013», στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν έγκρισης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά την επιστέγαση του υπάρχοντος δημοτικού ανοιχτού κολυμβητηρίου και τη μετατροπή του σε στεγασμένο («κλειστό») με παράλληλη δημιουργία φυτεμένου πράσινου δώματος στη στέγη. «Με τα δύο έργα ολοκληρώνεται ο ευρύτερος σχεδιασμός της περιοχής της πλατείας “Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού”.
Ειδικότερα, με το έργο της επιστέγασης καλύπτονται τόσο οι αισθητικές όσο και οι λειτουργικές απαιτήσεις, σε σχέση με την ένταξη στο περιβάλλον», τόνισε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. Το εμβαδό της επιστέγασης είναι 2.213,15 τ.μ. σε οικόπεδο 3.203,75 τ.μ.
Η πράσινη στέγη
Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες, «η λύση της φυτεμένης στέγης αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο, καθώς είναι η μόνη που μπορεί ουσιαστικά να απαντήσει ικανοποιητικά σε τόσα παράλληλα ζητούμενα».
Αναλυτικά, η πράσινη αυτή στέγη είναι περιβαλλοντικά φιλική, καθώς βελτιώνει τόσο το μικροκλίμα της περιοχής όσο και τις προδιαγραφές του χώρου σε εσωτερικό επίπεδο (θερμομόνωση, ηχομόνωση), ενώ είναι και οικονομικά λογική, με τεράστια ενεργειακά οφέλη, σε σύγκριση με τη λειτουργία του ως ανοικτού, καθώς η κολυμβητική δεξαμενή είναι θερμαινόμενη.
Ο περιβάλλων χώρος
Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κολυμβητηρίου, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Η διαμόρφωση θα ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου 2012 με πόρους του «Πράσινου Ταμείου» του ΥΠΕΚΑ, ενώ για την κατασκευή του προκηρύσσεται άμεσα δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός.
Το έργο αυτό περιλαμβάνει δύο διαμορφωμένους χώρους εκατέρωθεν του κολυμβητηρίου με καθιστικά και παρτέρια, έναν πεζόδρομο νότια του κολυμβητηρίου, διαδρόμους κάθετους προς τον πεζόδρομο, μεγάλους χώρους πρασίνου στην υπόλοιπη επιφάνεια της περιοχής μελέτης, μία ράμπα για την τροφοδοσία του κολυμβητηρίου με πρόσβαση από την οδό Κλεάνθους, την επίστρωση της ράμπας της πεζογέφυρας από την οδό Αδαμίδη, την επίστρωση του πεζοδρομίου περιμετρικά της περιοχής μελέτης και την τοποθέτηση φωτιστικών στον υπαίθριο χώρο προς την οδό Λαμπράκη και στον περιβάλλοντα χώρο του κολυμβητηρίου.
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Blog Widget by LinkWithin