Wednesday, May 02, 2012

Επικίνδυνος αμίαντος στο στρατόπεδο Καρατάσιου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Αντί για πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, το στρατόπεδο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο των περιοίκων όσο και των πολλών καθημερινών επισκεπτών του.
Οπως επισημαίνει ο κ. Χιλιτίδης, «στο κομμάτι που δεν έχει περάσει ακόμη στην ευθύνη του δήμου Παύλου Μελά, αλλά παραμένει στη δικαιοδοσία του στρατού, υπάρχει κατεδαφισμένο κτίριο που είχε στέγη από πλάκες αμιάντου (τα γνωστά ελενίτ), οι οποίες κείτονται σπασμένες στο έδαφος, τριμμένες σε πολλά σημεία σε σκόνη που την παρασέρνει ο άνεμος».
Σε επισκέψη στο στρατόπεδο, μετά την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο υποψήφιος βουλευτής παρατήρησε ίχνη από άρματα μάχης να έχουν περάσει πάνω απότις πλάκες αμιάντου, «προφανώς χωρίς επίγνωση της επικινδυνότητας για την υγεία από τα σύννεφα σκόνης που σηκώνονται!».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «σε τακτά χρονικά διαστήματα άρματα του Ελληνικού Στρατού πιθανότατα σε κάποιο πρόγραμμα ελέγχου των οχημάτων ή εκμάθησης οδήγησης επισκεπτών διατρέχουν το πρώην στρατόπεδο. Οι ίνες αμιάντου είναι εξαιρετικά καρκινογόνο υλικό, για το οποίο υπάρχει τόσο χαμηλό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το οποίο δεν ξεπερνά τη μισή ίνα. Ουσιαστικά, η εισπνοή και ελάχιστης ποσότητας τέτοιου υλικού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και για τους στρατιωτικούς αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής γιατί αυτές οι ίνες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον άνεμο μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλη απόσταση».
Ο κ. Χιλιτίδης απέστειλε σχετική επιστολή στο δήμο Παύλου Μελά, ζητώντας επειγόντως τις δικές του ενέργειες, όπως και να επικοινωνήσει με την αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία, ώστε να επιληφθεί άμεσα του θέματος, καθώς η δημόσια υγεία έχει τεθεί σε κίνδυνο, όπως αναφέρει.
Πληροφορίες από ανθρώπους που επισκέπτονται καθημερινά το χώρο του στρατοπέδου αναφέρουν ότι τα άρματα που παραλαμβάνονται μετά την επισκευή τους δοκιμάζονται σε εκείνο το σημείο, όπου υπάρχουν εκτεθειμένες οι πλάκες αμιάντου. Καθημερινά πολλοί πολίτες επισκέπτονται το χώρο, παρότι ένα μέρος του είναι υποτυπωδώς περιφραγμένο, με ζώα συντροφιάς, κάνουν γάμους στην εκκλησία του, ενώ δίπλα είναι και το πάρκο, όπου παίζουν παιδιά, αλλά και οι περιαστικές καλλιέργειες. Επισημαίνουν ότι οι δοκιμές αρμάτων θα μπορούσαν να γίνονται σε άλλο σημείο.
Σε... χωματερή
Το στρατόπεδο, η ανάπλαση του οποίου και η μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο για τη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί εδώ και χρόνια, έχει μετατραπεί σε μια εγκαταλειμμένη χωματερή (καταπατητές ρίχνουν στο τοπικό ρέμα μπάζα, ρακοσυλλέκτες σκάβουν και μαζεύουν μέταλλα).
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin