Wednesday, May 23, 2012

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Αισθητήρες κίνησης για μείωση του κόστους φωτισμού

Σε όποιο χώρο και αν εργάζεται κανείς, μπορεί να παρατηρήσει ένα κοινό στοιχείο. Τη χρήση φωτισμού! Σημαντικός παράγοντας ενεργειακού κόστους για κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, ο φωτισμός είναι μια αναγκαία δαπάνη.
Δυστυχώς όμως η ορθολογική χρήση του είναι μια από τις λιγότερο προσεγμένες παραμέτρους στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων. Το ενεργειακό και κατ’ επέκταση το ταμειακό κόστος της κακής χρήσης του είναι ένα σωρευτικό μέγεθος που συχνά παραβλέπεται από τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, καθώς δεν έχει άμεσα εμφανή οικονομικό αντίκτυπο.

Ας δούμε όμως έναν απλό υπολογισμό σε βάθος ενός έτους του κόστους φωτισμού για μια επιχείρηση. Στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε ένα τυπικό φωτιστικό σώμα τεσσάρων λαμπτήρων φθορισμού Τ8 των 18W, εξοπλισμένο με μαγνητικά ballast. Υποθέτουμε ότι το συνολικό κόστος κιλοβατώρας βρίσκεται στα 0,10 ευρώ.
Φωτιστικό σώμα
1

Αριθμός Τ8 λαμπτήρων
4

Κατανάλωση λαμπτήρα
18
Watt
Ballast
Μαγνητικό

Κατανάλωση / ώρα
0,09
kW/h
Ώρες λειτουργίας / ημέρα
12

Ημέρες λειτουργίας / έτος
240

Κόστος kW/h
0,10 €

Κόστος φωτισμού ετησίως
25,92 €


21,60€ ανά έτος! Πολύ χαμηλό κόστος, σωστά;

Ας υποθέσουμε όμως ότι μια επιχείρηση έχει 1500 τέτοια φωτιστικά σώματα. Ξαφνικά η επιχείρηση αντιμετωπίζει ένα έξοδο 38.880€ ετησίως. Ας υποθέσουμε και πάλι ότι υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος του φωτισμού και ότι ημερησίως τα σώματα λειτουργούν 2 ώρες περισσότερες από ότι απαιτείται. Σύμφωνα πάντα με τον παραπάνω πίνακα θα είχαμε 4,32€ ζημία ανά σώμα ετησίως. Άρα 6.480€ στο σύνολο των φωτιστικών σωμάτων το έτος.
Η μη αναγκαία χρήση φωτισμού είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη. Ο πιο άμεσος και σίγουρα αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση αισθητήρων παρουσίας. 

Πρόκειται για αισθητήρες κίνησης αυξημένης ευαισθησίας και συνεπώς κατάλληλους για χώρους εργασίας (π.χ. γραφεία) αλλά και άλλους. Η χρήση τους μάλιστα έχει μελετηθεί εκτενώς και από το Αμερικάνικο Τμήμα Ενέργειας (DOE – Department of Energy) αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Intelligent Energy Europe). Ο παρακάτω πίνακας εμπεριέχει παραδείγματα εξοικονόμησης.
Τύπος Χώρου Χρήσης
Συνολική Εξοικονόμηση %
Εξοικονόμηση εντός ωρών εργασίας
Εξοικονόμηση εκτός ωρών εργασίας
Αποχωρητήρια
60%
18%
42%
Αίθουσες Συνεδριάσεων
50%
27%
23%
Χώροι Γραφείων
38%
25%
13%
Αίθουσες Διδασκαλίας
55%
23%
35%
* Lighting Controls Association: “Maniccia, D. et al, “An Analysis of the Energy and Cost Savings
Potential of Occupancy Sensors for Commercial Lighting Systems”

Σήμερα η τεχνολογία των αισθητήρων παρουσίας έχει εξελιχθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να μπορεί να προσφέρει παράπλευρες ωφέλειες και κατά συνέπεια μεγαλύτερη εξοικονόμηση, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα χαρακτηριστικά τους:
  • Απλοί αισθητήρες on/off σταθερής χρονοκαθυστέρησης
  • Αισθητήρες on/off μεταβλητής χρονοκαθυστέρησης
  • Αισθητήρες on/off  βάση έντασης φυσικού φωτισμού
  • Αισθητήρες ελεγχόμενης μέγιστης και ελάχιστης έντασης φωτισμού
  • Αισθητήρες ελεγχόμενου χρόνου αυξομείωσης της έντασης φωτισμού
 Η χρήση αισθητήρων μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις να συνδυάσουν τη λειτουργική τους αποδοτικότητα με την περιβαλλοντική ευθύνη.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin