Friday, May 25, 2012

Οι καθαρότερες παραλίες της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα

Τουλάχιστον 9 στις 10 παραλίες στην Ευρώπη πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα της ΕΕ για την ποιότητα νερού, ανακοίνωσε χθες (23 Μαΐου) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στην ετήσια έκθεσή του.
To 93.1% των παράκτιων υδάτων της Ευρώπης κρίθηκε κατάλληλο για κολύμβηση, ενώ το πράσινο φως πήρε επίσης και το 89.9% των εσωτερικών υδάτων.
Το συνολικό ποσοστό- 92.1%- χαιρετίστηκε από τον επίτροπο περιβάλλοντος Janez Potočnik κάνοντας λόγο για μικρή βελτίωση συγκριτικά με τα ποσοστά του 2010, παρόλο που υπήρξε και οριακή αύξηση στα νερά που δεν κρίθηκαν κατάλληλα της τάξεως 1.8%.

 «Η πλειοψηφία των ευρωπαίων ανησυχούν για τα ζητήματα της ποιότητας του νερού», είπε ο Potočnik.
«Επομένως πρέπει να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε την καταλληλότητα των υδάτων μας για όλες τις θεμιτές χρήσεις- από τις παραλίες μέχρι το πόσιμο νερό-  και ότι συνολικά το υδάτινο οικοσύστημά μας είναι υγιές».
Οι καθαρότερες παραλίες στον Ευρωπαϊκό Νότο
 «Σε διάφορες χώρες υπάρχει ακόμη πρόβλημα με τη ρύπανση από τη γεωργία και τα λύματα, οπότε πρέπει να δούμε περισσότερες προσπάθειες διασφάλισης ασφαλούς και καθαρού νερού για το κοινό», είπε ο καθηγητής Jacqueline McGlade, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Στο Βέλγιο, περίπου το 5% των υδάτων κρίθηκε «μη κατάλληλο» σύμφωνα με την έκθεση, και 9.1% απαγορεύθηκε ή έκλεισε. 
Στην Ολλανδία τα ποσοστά αυξάνονται στο 10.1% και 0.3% αντίστοιχα, ενώ στο Λουξεμβούργο 45% των παραλιών απαγορεύθηκε ή έκλεισε.
Οι πιο καθαρές παραλίες και εσωτερικά ύδατα διαπιστώθηκαν στον Ευρωπαϊκό Νότο, με 11 χώρες να ξεπερνούν το 80% των κριτηρίων.
Κύπρος (99.1%), Μάλτα (97.7%), Κροατία (97.7%), Ελλάδα (94.1%), Γερμανία (87.8%), Ρουμανία (87.8%), Πορτογαλία (84%), Αυστρία (83.5%),, Ιρλανδία (83%), ΗΒ (82.8%), Ιταλία (82.3%).
EurActiv.gr |


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin