Friday, April 27, 2012

Απλήρωτοι όσοι έβαλαν φωτοβολταϊκά!

Μέχρι αύριο η διορία της ΔΕΗ να εκταμιεύσει χρήματα...Καταβάλλουν κανονικά το ΦΠΑ, όμως παραμένουν…

• Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και εκατοντάδες Ηπειρώτες που επέλεξαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια ή στις στέγες των σπιτιών τους. Εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν απλήρωτοι από τις αρμόδιες Αρχές, την ώρα που οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν κανονικά το ΦΠΑ! Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο για πολλούς επενδυτές, που ζητούν από την Πολιτεία και την ΔΕΗ να λύσουν αυτά τα προβλήματα και να καταβάλλουν άμεσα τα οφειλόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλοί έχουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβριο και αυτό, ενώ αρχικά υπολόγιζαν, ότι με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα κέρδιζαν ένα σημαντικό ποσό το χρόνο. Δυστυχώς όμως, οι παραγωγοί ενέργειας –που στην πλειοψηφία τους πήραν δάνεια για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά- είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τον απαραίτητο φόρο (που αποδεικνύει ότι πούλησαν το ρεύμα στη ΔΕΗ), όμως δεν έχουν λάβει τα χρήματα από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Χρήματα… γιοκ!
Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός, ότι η ΔΕΗ δεν λαμβάνει όσα χρήματα υπολογίζει, αφού οι πολίτες δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Έτσι, τα χρήματα που προβλέπονται για τις ΑΠΕ (με την εκκαθάριση που γίνεται), δεν καταλήγουν εκεί, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Έως την Παρασκευή…
Πάντως, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για τη ΔΕΗ, η οποία έχει προθεσμία έως αύριο  Παρασκευή να καταβάλλει στον διαχειριστή του συστήματος ποσό 90 εκ. ευρώ περίπου, για τις αγορές ενέργειας.
Παράλληλα, όπως έγραψε χθες η «Καθημερινή», η ΔΕΗ, μαζί με άλλες 14 εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κινδυνεύουν με ανάκληση της άδειάς τους, επειδή δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη εγγυητικές επιστολές.

Αρκετά μεν, αλλά…
Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο υπάρχουν αρκετά φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι πάνω από 200 (με ισχύ ως 100 μεγαβάτ) εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε Γιάννινα και Θεσπρωτία, ενώ εκκρεμούν περί τις 500 αιτήσεις, σε όλη την Ήπειρο.
«Το ερώτημα είναι, όμως κατά πόσο αυτοί που θέλουν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά απογοητεύονται με όσα βλέπουν. Αρχικά φαινόταν ότι ήταν μια καλή επένδυση, που όμως τώρα έχει σημαντικά προβλήματα» έλεγε χθες Γιαννιώτης, που έχει δυο μονάδες φωτοβολταϊκών και έχει λαμβάνειν χρήματα από τον περασμένο Οκτώβριο!
Παράλληλα, εξηγεί ότι: «όλο το εισπρακτικό σύστημα της ΔΕΗ έχε βραχυκυκλώσει και βέβαια τα πάντα ξεκινούν από τους πολίτες, που δεν έχουν να πληρώσουν. Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση, τόσο για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, όσο και για όλους τους πολίτες».

Το έλλειμμα…
Τέλος, όπως σημειώνουν αναλυτές, το έλλειμμα της ΔΕΗ αυξήθηκε σημαντικά και μετά το λουκέτο που έβαλαν οι δύο ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power.
«Η οικονομική κατάσταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα και το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν θα παραμείνουν σε ομηρία τα -αυξημένα- χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού και τα οποία υποτίθεται ότι δίνονται υπέρ της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών» ανέφερε σε εκτενές ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα real.gr.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin