Tuesday, July 14, 2015

Οι συμβάσεις παραχώρησης ΟΛΠ θα ξαναγίνουν από την αρχή

Xωρίς σχέδιο με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέτρων είναι η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος όπως διαπιστώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκου Ορφανού προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών  Ναυτιλίας  και Τουρισμού Θεόδωρο Δρίτσα.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Ορφανός σημείωσε ότι «χρειάστηκαν 7  χρόνια  σχεδόν καθολικής ανεργίας στην ΝΕΖ για να καταλήξουν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν ότι δεν μπορούν να βρουν ούτε μία μια προσωρινή λύση,  αφήνοντας την πληγή της ανέχειας και της ανασφάλειας χιλιάδων ανθρώπων να κακοφορμίζει» ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό για τη σύσταση του Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης της Ναυπηγικής βιομηχανίας (μια από τις εξαγγελίες του κ.Δρίτσα) και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αγγίζει το 90%. Παράλληλα ζήτησε να μάθει τι θα γίνει στην ΝΕΖ Περάματος στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Ο κ. Δρίτσας επεσήμανε ότι έχει δρομολογηθεί η σύσταση του φορέα ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως ο συντονισμός τουλάχιστον πέντε συναρμόδιων υπουργείων.

Πρόσθεσε πως θα υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση του master plan του ΟΛΠ επισημαίνοντας ότι με τη νέα συμφωνία δεν ισχύει τίποτα οπότε οι συμβάσεις παραχώρησης του δημοσίου προς τον ΟΛΠ θα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή και στόχος είναι η αγορά μιας μεγάλης δεξαμενής «Panamax», που θα επιτρέπει τον δεξαμενισμό σε πλοία μήκους άνω των 300 μέτρων.

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως έχει προκηρυχθεί διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την επισκευή και συντήρηση της μεγάλης πλωτής δεξαμενής ύψους περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ, το κόστος για την προμήθεια δεξαμενής τύπου «Panamax» είναι ενδεικτικά 15 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχουν προγραμματισμένα έργα.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές για τον ΟΛΠ λέγοντας πως το κόστος για όλα αυτά θα μπορούσε να το έχει καλύψει όλα αυτά τα χρόνια γιατί είχε και έχει τη δυνατότητα και αυτή είναι η αιτία γιατί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν δρομολογήθηκαν οι δυνατότητες επενδύσεων και ανάπτυξης ώστε σήμερα η Ζώνη Περάματος να έχει άλλες δυνατότητες και άλλες προοπτικές.

  tovima.gr
14/7/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin