Friday, February 22, 2013

Η «εξωγενής» άγρια ζωή απειλεί την Ευρώπη

Η έλευση ζώων και φυτών στην Ευρώπη από άλλα μέρη του κόσμου αποτελούν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απειλή για την υγεία και το περιβάλλον κοστίζοντας τουλάχιστον 12δις € ετησίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες (21 Φεβρουαρίου).
Πάνω από 10,000 είδη «εξωγενών» κατέφθασαν στην Ευρώπη, από τα κουνούπια τίγρεις της Ασίας μέχρι το φυτό Αμβροσία της Βόρειας Αμερικής και τουλάχιστον 1,500 από αυτά είναι γνωστό ότι είναι βλαβερά, τόνισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).
 «Σε πολλές περιοχές, τα οικοσυστήματα έχουν αποδυναμωθεί από την μόλυνση και την κλιματική αλλαγή. Οι εισβολές των ‘εξωγενών’ αποτελούν μεγάλη πίεση για τον φυσικό κόσμο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αντιστρέψεις», είπε η επικεφαλής του ΕΕΑ Jacqueline McGlade.

Τα νέα είδη που ξαφνικά ευδοκιμούν στην Ευρώπη, όπως οι παπαγάλοι από την Αφρική ή ο Υάκινθος του νερού από τον Αμαζόνιο, εκτιμώνται ότι κοστίζουν στην Ευρώπη 12δις € ετησίως, σύμφωνα με την 118σελιδη έκθεση.
«Ο αριθμός μας είναι συγκρατημένος», τόνισε ο Piero Genovesi, συντάκτης του ιταλικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Προστασίας και Έρευνας, προσθέτοντας ότι παραλείπει τον αντίκτυπο πολλών ειδών όπως τα «φύκια δολοφόνοι» της Μεσογείου.
 «Το πρόβλημα διευρύνθηκε σημαντικά τα τελευταία 100 χρόνια», υπογράμμισε. Η Ευρώπη είχε τα περισσότερα στοιχεία αλλά το πρόβλημα χειροτερεύει παγκοσμίως, συνέχισε. Και τα περισσότερα ταξίδια, το εμπόριο και η αλλαγή του κλίματος είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις επιδρομές.
 «Τα νέα είδη-εισβολείς αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι πιστεύαμε για την βιοποικιλότητα, την ανθρώπινη υγεία και τις οικονομίες», τόνισε ο ΕΕΑ.
Έκανε επίσης έκκληση για ενίσχυση της πρόληψης στην άφιξη ανεπιθύμητων ειδών και ένα καλύτερο σύστημα προειδοποίησης για να διαχωριστούν τα καλά από τα κακά είδη. Γιατί πολλά είδη όπως οι πατάτες από τη Νότια Αμερική φέρνουν μαζί τους τεράστια πλεονεκτήματα.
Εισβολή κουνουπιών «τίγρεις»
Μεταξύ των εισβολέων, το κουνούπι τίγρης από την Ασία, μετέδωσε τον δάγκειο πυρετό και συνδέθηκε με την εμφάνιση του ιού chikungunya στην Ιταλία το 2007. Και η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι τα κουνούπια είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθούν. Η Αμβροσία, που προέρχονται από τη Νότια Αμερική και εξαπλώνεται στον ευρωπαϊκό Βορρά σε θερμότερο κλίμα, προκάλεσε προβλήματα υγείας καθώς 10-20% των ασθενών που έπασχαν από αλλεργία στη γύρη υποφέρουν τώρα και από αμβροσία. 

EurActiv.gr
Παρ, 22/02/2013 

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin