Wednesday, September 05, 2012

Το Ισραήλ κατηγορείται για «λεηλασία» της Νεκράς Θάλασσας

Τελ Αβίβ, Ισραήλ 
Για «λεηλασία» του φυσικού πλούτου της Νεκράς Θάλασσας που βρίσκεται στην πλευρά της Δυτικής Όχθης κατηγορεί την ισραηλινή εταιρεία καλλυντικών Ahava, η παλαιστινιακή οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων al - Haq.

Όπως αναφέρει έκθεση της οργάνωσης, «η ιδιοποίηση και η εκμετάλλευση της παλαιστινιακής γης και του φυσικού της πλούτου στην κατεχόμενη Νεκρά Θάλασσα από ισραηλινούς εποίκους και εταιρίες εμπίπτει στην κατηγορία του εγκλήματος της λεηλασίας».

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Λεηλασία της Νεκράς Θάλασσας», προσθέτει ότι η επιβολή περιορισμών από μέρους τους Ισραήλ στους Παλαιστινίους «έχει περιορίσει εξαιρετικά τη δυνατότητα των Παλαιστινίων να χρησιμοποιούν και να έχουν πρόσβαση στη γη τους και στον φυσικό πλούτο της περιοχής. Η παρουσία των εποίκων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται άμεσα και κερδίζουν από τον πλούτο της Νεκράς Θάλασσας, έχει επιδεινώσει αυτή την κατάσταση και συμβάλει στην υπερεκμετάλλευση της περιοχής, οδηγώντας σε σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή».

Σχεδόν τα δύο τρίτα της δυτικής πλευράς της Νεκράς Θάλασσας βρίσκονται στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Η υπόλοιπη περιοχή ανήκει στο Ισραήλ και η ανατολική όχθη, στην Ιορδανία. Η περιοχή δεν αποτελεί πόλο έλξης μόνο για τους τουρίστες αλλά και για βιομηχανίες που εκμεταλλεύονται τους ορυκτούς της πόρους.

Η εταιρεία Ahava Dead Sea Laboratories, που παρασκευάζει και εμπορεύεται καλλυντικά προϊόντα με βάση μεταλλικά στοιχεία και λάσπη από τη Νεκρά Θάλασσα, εδράζεται στη Δυτική Όχθη και διαθέτει άδεια εξόρυξης από την ισραηλινή κυβέρνηση. Αν και έχει γίνει συχνά στόχος ακτιβιστών, η εταιρία υποστηρίζει ότι οι εργασίες εξόρυξης δεν συντελούνται σε κατεχόμενη περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, αλλά στην ισραηλινή της πλευρά.
5/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin