Tuesday, August 14, 2012

Αρκτική χωρίς πάγους βλέπουν οι επιστήμονες την επόμενη δεκαετία

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που κατέγραψε ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) «CryoSat-2», ο οποίος χαρτογραφεί τα επίπεδα των πάγων στις πολικές περιοχές.
Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστήμονες της ESA σε συνεργασία με Βρετανούς ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τον δορυφόρο «CryoSat», που χρησιμοποιεί ραντάρ για να μετρήσει το πάχος του πάγου, και τον δορυφόρο της NASA «IceSat», που χρησιμοποιεί λέιζερ.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, η ετήσια απώλεια πάγου από το 2004 φτάνει τα 900 κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή είναι 50% υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για την Αρκτική.
Οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζονται φόβοι ότι σε μερικά χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα υπάρχουν πάγοι στον Αρκτικό ωκεανό, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για εκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων και του ορυκτού πλούτου της περιοχής.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απώλειας επισημαίνεται ότι πριν μια δεκαετία το πάχος των πάγων σε περιοχές βόρεια του Καναδά και της Γροιλανδίας διατηρούνταν τους καλοκαιρινούς μήνες στα πέντε με έξι μέτρα, ενώ σήμερα φτάνει το πολύ τα τρία μέτρα.
«Η αρχική ανάλυση των δεδομένων μας δείχνει ότι ο ρυθμός απώλειας του όγκου του θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι στην Αρκτική ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι πιστεύαμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Seymour Laxon, από το Κέντρο Παρακολούθησης των Πόλων και Προσομοίωσης στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, όπου αναλύθηκαν τα δεδομένα του δορυφόρου «CryoSat».
«Πολύ σύντομα ίσως βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία όταν μια ημέρα κοιτάξουμε τις δορυφορικές εικόνες και δούμε ότι δεν υπάρχουν πάγοι στην Αρκτική αλλά μόνο ανοιχτή θάλασσα», κατέληξε ο ερευνητής.
14/8/12 
----

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin