Monday, November 23, 2015

Σημαντικότατη εξέλιξη στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου

Χάρη στη νέα συμφωνία της Noble με την BG Group, η Κύπρος πετυχαίνει ένα αποτέλεσμα καθοριστικό ακόμα κι αν παρουσιάζεται ως έμμεσο αρχικά. Διότι η συμφωνία, ενώ παίζει μεταξύ αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, έχει θετικές εξελίξεις και για την διαπραγμάτευση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη.


 Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η κυπριακή ΑΟΖ, αφού δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλους ενεργειακούς παίκτες να έρθουν να ενισχύσουν τις θέσεις μας.

Η Noble έπαιξε καλά, αφού βρήκε κοίτασμα που είναι αποδεδειγμένα πια εμπορεύσιμο και πουλά το μερίδιό της τμηματικά έτσι φέρνει ένα σύμμαχο με ισοτιμία, αφού θα έχουν και οι δύο 35% του όλου, με την Delek που θα έχει το 30%, αλλά αυτός ο σύμμαχος μεγάλου βεληνεκούς παίζει τώρα με σιγουριά, διότι το κοίτασμα είναι αξιόλογο.

Και ποια θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη αξιολόγηση της υψηλής στρατηγικής της Κύπρου που θεμελιώθηκε πάνω στην έννοια της ΑΟΖ. Με άλλα λόγια όσοι την αμφισβητούσαν πρέπει τώρα να παραδεχτούν την αποτελεσματικότητα της Κύπρου, αφού κατάφερε να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον, αλλά και την παρουσία μεγάλων παικτών μέσα στην ΑΟΖ.

Έτσι πρακτικά, η όλη υπόθεση υποστηρίζεται πια και από ένα σημαντικό παίκτη που παίζει ήδη και στη διαχείριση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, πράγμα που δυναμώνει και τη σχέση μας με την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα αυτή η ενεργειακή σταθεροποίηση, όπου συμμετέχει άλλος ένας Ευρωπαίος παίκτης, βοηθά πρακτικά και στη δυναμική που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Βλέπουμε λοιπόν ότι με αυτό το νέο βήμα στον ενεργειακό τομέα, η Κύπρος παίζει έμμεσα ένα ρόλο πιο σημαντικό και σε γεωπολιτικό επίπεδο κι από μία συμφωνία που φαίνεται ως καθαρά εμπορική, έχουμε στρατηγικές επεκτάσεις για το μέλλον της Κύπρου.
 Ν. Λυγερός - OPUS
23/11/15
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin