Friday, September 04, 2015

Κύπρος: Ενδιαφέρον της Delek Drilling για αύξηση του μεριδίου της στο κοίτασμα «Αφροδίτη»

Τη δέσμευση της κοινοπραξίας Noble, Delek και Avner να αναπτύξει το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο την προμήθεια της κυπριακής και αιγυπτιακής αγοράς με φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Delek Drilling, Γιόσι Αμπού.
 
Επίσης εξέφρασε το ενδιαφέρον της Delek να αυξήσει το μερίδιό της στο κοίτασμα «Αφροδίτη» αγοράζοντας μερίδιο από την Noble Energy, με την οποία βρίσκονται σε συζητήσεις.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Delek Drilling, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της εταιρείας, έγινε σήμερα δεκτός στο από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Γιόσι Αμπού δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να αναπτύξουμε το τεμάχιο “Αφροδίτη” με την ίδια στρατηγική που υποβάλαμε, βασικά για να προμηθεύσουμε την κυπριακή και την αιγυπτιακή αγορά με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τόπο. Ήδη αρχίσαμε τη διαδικασία προώθησης του φυσικού αερίου σε αυτές τις αγορές και έχουμε μακρές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές για αυτό το φυσικό αέριο».

Ο κ. Αμπού χαρακτήρισε πολύ θετική κατάληξη την ανακάλυψη από την εταιρεία ΕΝΙ μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και τόνισε πως αυτό ενισχύει την προοπτική των ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, σημείωσε ότι η νέα ανακάλυψη «δίνει περισσότερη προοπτική για να υπάρξουν περισσότερες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ο κ. Αμπού είπε ότι με την ανακάλυψη στην Αίγυπτο, η εταιρεία του αξιολογεί τις ανάγκες της αιγυπτιακής αγοράς, προσθέτοντας «βλέπουμε περισσότερη προοπτική στην εσωτερική αγορά της Αιγύπτου για περισσότερη ζήτηση φυσικού αερίου». Σημείωσε ότι οι ανάγκες της Αιγύπτου για φυσικό αέριο ανέρχονται σε 60-70 bcm ετησίως και προσέθεσε πως από τη σημαντική ζήτηση «υπάρχει χώρος για φυσικό αέριο από την Κύπρο».

Εξάλλου, ο Ν. Αναστασιάδης επεσήμανε την ύπαρξη δυνατότητας όχι μόνο επέκτασης της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και της δημιουργίας νέων συνεργιών μεταξύ τους για το συμφέρον των λαών τους και ευρύτερα της περιοχής.

Ο Κύπριος πρόεδρος, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία, Χουσεΐν Αμπντελκαρίμ Τανταουί Μουμπάρακ, αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και επεσήμανε πως «σύντομα αναμένουμε ότι η επέκταση αυτής της συνεργασίας θα επιτευχθεί, παγιώνοντας τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία σχεδόν με όλες τις γειτονικές χώρες».

   ethnos.gr
4/9/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin