Tuesday, September 15, 2015

Στις Αμέσως Επόμενες Ημέρες θα Ξέρουμε αν το Ζορ θα Εκτείνεται και στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε μια κάποια εικόνα, κατά πόσον το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ύστερα από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης πολιτικής στρατηγικής που θα στοχεύει στην μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Κληθείς, ύστερα από τη συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ τον κ. Κυπριανού, στο πλαίσιο της σειρά επαφών που ξεκινά με τα πολιτικά κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά, να αναφέρει πότε θα υπάρξουν ενδείξεις κατά πόσον το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε μια κάποια εικόνα”.

Εξήγησε ότι “πρέπει να εκτείνονται δύο πράγματα στη δική μας ΑΟΖ σε ό,τι αφορά το Ζορ που είναι η δομή και στη συνέχεια το κοίτασμα αυτό καθ΄ αυτό”.

“Ήδη δουλεύουμε πάνω στα γεωλογικά στοιχεία και θα έχουμε μια κάποια εικόνα τις επόμενες ημέρες”, ανέφερε και σημείωσε ότι το αιγυπτιακό κοίτασμα συνορεύει με το 11.

“Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική διάσταση” και “το ξεκλείδωμα της γεωλογικής περιοχής που στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοιου είδους ανακαλύψεις σε αυτή την μορφολογία του βυθού”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα της ENI, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “η εταιρεία έχει αρχίσει την επεξεργασία των γεωλογικών στοιχείων, προσθέτοντας ότι απομένουν κάποιες γεωλογικές λεπτομέρειες για να μπορέσουμε να τους δώσουμε την παράταση που μας έχουν ζητήσει για να μας φέρουν τα αποτελέσματα σε ένα χρονοδιαγράμματα το οποίο μας έχουν ήδη καταθέσει και οι διεθνείς σύμβουλοι μας είπαν ότι πράγματι δικαιολογείται αυτό το χρονοδιάγραμμα”.

Ο κ. Λακκοτρύπης, αφού ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και την ομάδα του για τη συζήτηση που είχαν σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά, είπε ότι συζήτησαν “για τους στρατηγικούς προγραμματισμούς για την ανάπτυξη του `Αφροδίτη` στο τεμάχιο 12 και για το ερευνητικό πρόγραμμα και όπως αυτός καθορίζεται αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα υπό το φως των νέων ανακαλύψεων στην Αίγυπτο του κοιτάσματος Ζορ”.

Ανέφερε ότι υπάρχουν και οι θετικές προοπτικές με την ανακάλυψη Ζορ σε ό,τι αφορά την γεωλογία της περιοχής και της δικής μας ΑΟΖ ιδιαίτερα κάποια τεμάχια τα οποία επηρεάζονται, ενώ είπε ότι “υπάρχει και το ερωτηματικό όπως εκφράστηκε και από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά τις εμπορικές προσπάθειες της Κύπρου για εκμετάλλευση του Αφροδίτη τις οποίες προσπαθούμε με κάποιες ενέργειες να ελαχιστοποιήσουμε και να τις μετατρέψουμε σε θετικά γεγονότα για εμάς”.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε το ΑΚΕΛ πως θα συνεχίσει να το ενημερώνει “για τις εξελίξεις είτε σε επίπεδο Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής είτε σε επίπεδο κομμάτων ή και όταν χρειαστεί σε επίπεδο αρχηγών”.

Ο κ. Κυπριανού, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό και το επιτελείο του για την ενδελεχή ενημέρωση στην οποία προέβησαν κατά τη συνάντηση σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο, εξέφρασε την ανάγκη “χάραξης ευρύτερης στρατηγικής” γύρω από τα ζητήματα του φυσικού αερίου.

“Ο άξονας αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι η προσπάθεια μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο με συνέργειες και συνεργασίες που πρέπει να γίνουν με γειτονικές χώρες”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “γίνονται κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είναι επαρκείς”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της δημιουργίας τερματικού και είπε ότι “είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση αν θα μετατρέψουμε την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικής σημασίας για τις επιλογές για τις οποίες θα υπάρχουν στη χώρα μας”.

Δεν πρέπει, συνέχισε, να μας μείνει ως μόνη επιλογή η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγών διότι τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, “δημιουργούνται κάποια νέα δεδομένα με τα ευρήματα στο οικόπεδο Ζορ από την Αίγυπτο τα οποία θα δούμε πως τα αντιμετωπίζουμε για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν σε βάρος της Κύπρου”.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι απαιτείται να χαραχτεί μια πολιτική στρατηγική που θα στοχεύει στην μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και σε αυτή τη γραμμή, όπως είπε, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τη διατύπωση των θέσεων του.

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει “σοβαρά και υπεύθυνα να τοποθετείται σε αυτά τα ζητήματα”.

 energia.gr
15/9/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin