Friday, August 07, 2015

Ολοκληρώθηκε ο Yποθαλάσσιος Aγωγός Nερού που Συνδέει την Τουρκία με τα Κατεχόμενα

Ολοκληρώθηκε το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φρέσκο νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Veysel Eroglu.

Ο υπουργός φέρεται να δήλωσε πως το νερό θα αρχίσει να ρέει μέσω του αγωγού, μήκους 80 χιλιομέτρων σε περίπου ένα μήνα.

Ο αγωγός θα μεταφέρει περί τα 76 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, αρκετά για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες άρδευσης και πόσιμου νερού για μισό αιώνα.

Ο κ. Eroglu είπε επίσης πως το νερό θα μοιραστεί με τους Ελληνοκύπριους εάν καρποφορήσουν οι συζητήσεις για επανένωση της ευάλωτης στην ξηρασία Μεγαλονήσου. 

 energia.gr
7/8/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-------

ΣΧΕΤΙΚΑ2

-
  • Η μεταφορά νερού αποτελεί «έργο ειρήνης» (Mustafa Akinci)

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα μπορούσε να είναι “έργο ειρήνης”.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Ερογλου, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την τελετή εφαρμογής του τελευταίου μέρους του αγωγού μεταφοράς νερού, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “η άλλη κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και από το φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και από το νερό που θα έρθει από την Ανατολία. Γι` αυτό, αυτό μπορεί να γίνει ένα έργο ειρήνης”.

Ο Τούρκος Υπουργός, αφού μετέφερε την αγάπη και τους χαιρετισμούς του τουρκικού λαού στους “ομοεθνείς” τους στην “ΤΔΒΚ”, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα πολύ σημαντική, λέγοντας πως θεωρούσαν πως θα ήταν εύκολη δουλειά (το έργο). “Ήταν δύσκολη δουλειά αλλά επιτύχαμε”. Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως χτίστηκε μια γέφυρα από αγωγούς εντός της θάλασσας, λέγοντας παράλληλα ότι κατασκευάζουν μια εξαιρετική εγκατάσταση πόσιμου νερού.

Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου σημειώνοντας ότι με αυτό θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για νερό στο νησί μέχρι το 2050. Το 51% των 75 εκ κμ νερού που θα μεταφέρεται χρονιαία θα είναι για τις πόσιμες ανάγκες και το υπόλοιπο για άρδευση, πρόσθεσε.

Μίλησε επίσης για την οργάνωση των δασών λέγοντας πως θα στηρίξουν τα δάση στα κατεχόμενα και θα φυτευθούν δέντρα που φέρνουν παραγωγή όπως ελιές, αμυγδαλιές, καρυδιές και χαρουπιές. Γίνονται κάποιες ενέργειες για το θέμα ανέφερε λέγοντας ότι θα στείλουν όλα τα εργαλεία και χρειώδη που απαιτούνται.  

   [kathimerini.com.cy]
  7/8/15
-


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin