Tuesday, July 28, 2015

Υπό δημόσιο έλεγχο θα παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ

Απέκλεισε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), τονίζοντας ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στην εταιρία, με διασφάλιση παράλληλα των όρων ισότιμης πρόσβασης όλων των παραγωγών ενέργειας στα δίκτυα.


Οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΑΠΕΝ με τους εκπροσώπους των εταίρων σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, με κύριο αντικείμενο το θέμα του ΑΔΜΗΕ καθώς τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα συζητηθούν σε επόμενο στάδιο. 
  • Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ιδιωτικοποίηση ή, εναλλακτικά μέτρα που οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο του ΣΕΒ, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε εκλογές μέσα στο 2015, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Απαντώντας δε σε ερωτήσεις αναφορικά με το φερόμενο ως σχέδιο "Β" του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο ούτε είχε συζητηθεί σε συλλογικό επίπεδο, καθώς είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης για την παραμονή στο ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι από το 2012 γίνονται μελέτες για τις επιπτώσεις εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά οι μελέτες δεν συνιστούν σχέδιο και ότι γίνεται προσπάθεια συστηματικής υπονόμευσης της κυβέρνησης από συστημικά μέσα διαπλοκής που έχουν πάρει διαζύγιο από τη δημοσιογραφία και τη δεοντολογία.
  • Ο κ. Σκουρλέτης πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της αζέρικης SOCAR που έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αλλά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εκκρεμεί η συμφωνία της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Στη συνάντηση με τον ΣΕΒ βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, αλλά και θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος και διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας τόνισε χαρακτηριστικά ότι: "είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού για να πετύχουμε τη συμφωνία και την ανάπτυξη της χώρας", ενώ έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και θετικό κλίμα συνεργασίας με το ΥΠΑΠΕΝ. Επανέλαβε δε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θίγουν τους πάντες και όσο νωρίτερα αρθούν, τόσο ταχύτερα θα πάρει μπροστά η οικονομία.
   [ethnos.gr]
28/7/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin