Saturday, July 11, 2015

Ασφυξία στους έμβιους οργανισμούς από την οξίνιση των ωκεανών

Με οριστική εξαφάνιση απειλείται μεγάλη μερίδα των θαλάσσιων ειδών από τη δραματική αύξηση των επιπέδων οξίνισης των υδάτων, καθώς όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες εάν η κλιματική αλλαγή συνεχισθεί με τον σημερινό ρυθμό, έως το 2100 οι ωκεανοί θα έχουν μέση στάθμη 30 εκατοστά υψηλότερη, το περιεχόμενό τους σε οξυγόνο θα είναι 2% μικρότερο και η οξίνισή τους θα έχει αυξηθεί κατά 70%.

Στη νέα προειδοποίηση που απηύθυναν οι επιστήμονες, επισημαίνουν ότι η ζωή στις θάλασσες του πλανήτη κινδυνεύει, αν δεν αντιμετωπισθεί η συνεχώς επιδεινούμενη οξίνιση, που προκαλείται από την απορρόφηση ολοένα περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα.

    Συγκεκριμένα, 22 διακεκριμένοι επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον ωκεανογράφο Ζαν-Πιέρ Γκατουζό του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), σε παρέμβαση τους στο κορυφαίο «Science», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται, χάνουν το οξυγόνο τους και αντίθετα αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα, με συνέπεια να γίνονται πιο όξινοι και αφιλόξενοι για τους έμβιους οργανισμούς (ψάρια, κοράλια κ.ά.).

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το μέγιστο όριο των δύο βαθμών Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, το οποίο έχει τεθεί από τις κυβερνήσεις, ίσως να μην είναι αρκετό για να εμποδίσει τις δραματικές συνέπειες στις θάλασσες, ενώ αν ξεπερασθεί κι αυτό, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανησυχητική για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, κατ' επέκταση, για την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των ειδικών, οι ωκεανοί της Γης έχουν απορροφήσει σχεδόν το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά το 1750. Επειδή το διοξείδιο είναι ένα μέτρια όξινο αέριο, σταδιακά κάνει πιο όξινο το θαλασσινό νερό, δυσκολεύοντας την επιβίωση των θαλάσσιων οργανισμών. Από την άλλη, οι ωκεανοί έχουν λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κλιματική αλλαγή, απορροφώντας πάνω από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας, που δημιουργήθηκε στη βιομηχανική κοινωνία μετά το 1970. Όμως αυτή η έξτρα θερμότητα στα νερά κάνει όλο και πιο δύσκολη τη συγκράτηση του οξυγόνου μέσα στις θάλασσες.......http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113600122

11/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
---
 ---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin