Thursday, June 25, 2015

Η Τήλος Γίνεται το Πρώτο Ενεργειακά Αυτόνομο Νησί της Μεσογείου (WWF Ελλάς)

 Κάτι σπουδαίο γίνεται στην Τήλο, καθώς το νησί έχει ενταχθεί στο κοινοτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο Horizon 2020 στοχεύοντας στην επίτευξη ενεργειακής αυτονόμησης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ενεργειακή αυτονόμηση ενός ελληνικού νησιού μπορεί να φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας μερικά χρόνια πριν, όμως σήμερα στην Τήλο γίνεται πραγματικότητα. 


Η Τήλος αλλάζει τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών μας, καθώς στα εδάφη της θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).

Η Τήλος φαίνεται να είναι ένα από τα νησιά που θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας για καιρό. Πέρα από την ιστορία, τη φυσική ομορφιά, την οικολογική ευαισθησία και τη φιλοξενία των ανθρώπων της, η Τήλος πρωτοτυπεί και εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη της ενεργειακής καινοτομίας, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για δυναμική ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Κατά το παράδειγμα του παγκοσμίως πλέον γνωστού νησιού των Κανάριων Νήσων, El Hierro, η Τήλος θα αυτονομηθεί ενεργειακά και θα παράγει τη δική της ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το πρόγραμμα TILOS, όπως ονομάζεται, έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την καινοτομία, λαμβάνοντας κατά τη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα. Έχει ως στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση του νησιού από συμβατικές μορφές ενέργειας, τη στροφή του στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με συστοιχίες συσσωρευτών (μπαταρίες), και την εν τέλει ανεξαρτητοποίησή του από το εισαγόμενο, ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο.

Μέχρι σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το νησί της Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνές, και αρκετές φορές μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από την πλευρά του Διαχειριστή του δικτύου. Με την υλοποίηση του προγράμματος TILOS το σκηνικό θα αναστραφεί και το νησί θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικά «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο...

  energia.gr
24/6/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin