Saturday, June 06, 2015

Οι ωκεανοί «θεμέλιο» της οικονομίας

H ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, των πόρων, αλλά και υπηρεσιών, ξεπερνώντας κατά πολύ το κόστος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση της νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη WWF σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές.
Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε μήνες προτού τα κράτη λάβουν εκείνες τις αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μοίρα των ωκεανών για τις επόμενες γενεές. Η ανάλυση αποδεικνύει ότι κάθε δολάριο επένδυσης που δαπανήθηκε για τη δημιουργία των προστατευόμενων περιοχών αναμένεται να τριπλασιαστεί χάρη στην αύξηση των θέσεων εργασίας, της παράκτιας προστασίας και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι διεθνείς στόχοι για την προστασία των ωκεανών κυμαίνονται από 10% έως το 2020 μέχρι 30% το 2030. Σήμερα λιγότερο από το 4% των ωκεανών χρήζει προστασίας. Από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί είναι η υπεραλίευση, η ρύπανση, η ιζηματοποίηση και η καταστροφή των οικοσυστημάτων. Η θέρμανση των υδάτων και η αυξανόμενη oξύνιση, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους κοραλλιογενείς υφάλους και άλλα σημαντικά συστήματα των ωκεανών.

Ηδη σήμερα υπάρχουν κάποιες προστατευόμενες περιοχές όπως η Μεσόγειος Θάλασσα, το τρίγωνο των κοραλλιών και η παράκτια Αφρική, σημεία τα οποία δείχνουν πως οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αυξημένη προστασία των ωκεανών. Τέτοιες προστατευόμενες περιοχές στα νησιά Φίτζι υποδεικνύουν ότι μπορούν να περιορίσουν την ένδεια, να ενισχύσουν τις κρατικές δομές και να βοηθήσουν στην καλυτέρευση της ανθρώπινης υγείας και την ισότητα των δύο φύλων.

Τα μέχρι στιγμής παραδείγματα δείχνουν ότι οι θαλάσσιες προστατευόμενες ζώνες λειτουργούν και η οικονομική ανάλυση δείχνει ότι το αξίζουν. Οι αυξανόμενες επενδύσεις στις προστατευόμενες περιοχές είναι μία καλή επιλογή για τις κοινότητες, τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους οικονομικούς οργανισμούς που ενισχύουν την «μπλε οικονομία».

Σημαντική χρονιά

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τον Σεπτέμβριο θα συναντηθούν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων προκειμένου να καθορίσουν μια σειρά στόχων που θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά το 2015. Η ανάλυση της WWF προτείνει η συμφωνία να περιλαμβάνει ισχυρούς στόχους και δείκτες για τους ωκεανούς, αλλά και τη δέσμευση σε μια συνετή πολιτική με συνεχή οικονομική ενίσχυση, εμπόριο και τεχνολογικό πλαίσιο για να αποκαταστήσει και να προστατεύσει τα οικοσυστήματα των ωκεανών. Το παγκόσμιο συνέδριο για το κλίμα τους ερχόμενους μήνες θα βοηθήσει στη σύναψη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή και θα αποτελέσει ακόμη μία χρυσή ευκαιρία να δεσμευθούν οι εμπλεκόμενοι ότι θα συμβάλουν με πόρους, δράσεις και ηγεσία στην ωκεάνια υγεία.

Η καινούργια ανάλυση για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές βρίσκεται ανάμεσα στην ωκεάνια έρευνα της WWF στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς του 2015. Η συμμετοχή του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Εconomist στην Πορτογαλία υποδεικνύει την ανάγκη προφύλαξης της υγείας των ωκεανών και την οικονομική ευδαιμονία και ότι η προστασία του ωκεάνιου βιοσυστήματος είναι ένα απαραίτητο θεμέλιο για την «μπλε οικονομία».

  [kathimerini.com.cy]
5/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin