Thursday, June 18, 2015

Παραπομπή της Ελλάδας για αθέτηση κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για μη τήρηση της υποχρέωσης μεταφοράς της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό δίκαιο, προτείνοντας ημερήσιο πρόστιμο ύψους 29.145,60 ευρώ.


Τον Φεβρουάριο 2015, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα καλώντας την να της κοινοποιήσει όλα τα ληφθέντα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, έως σήμερα, δεν έχει εγκριθεί ούτε έχει κοινοποιηθεί κάποια νομοθετική πράξη μεταφοράς της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.

Παραπέμποντας την Ελλάδα στο Δικαστήριο, η Επιτροπή προτείνει ημερήσιο πρόστιμο ύψους 29.145,60 ευρώ. Στην περίπτωση που η μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί και το Δικαστήριο επιβεβαιώσει τη γνώμη της Επιτροπής, το ημερήσιο πρόστιμο θα πρέπει να αρχίσει να καταβάλλεται από την ημερομηνία της απόφασης ή από μεταγενέστερη ημερομηνία που θα ορίσει το Δικαστήριο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά της οδηγίας.

Το τελικό ποσό του ημερήσιου προστίμου θα αποφασιστεί από το Δικαστήριο, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που πρότεινε η Επιτροπή.
Σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να επιτύχουν ορισμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω καθεστώτων υποχρεώσεων ενεργειακής απόδοσης ή άλλων στοχευμένων μέτρων πολιτικής ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών, των κτιρίων, της βιομηχανίας και των μεταφορών.

Σύμφωνα με τα καθεστώτα επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης, οι επιχειρήσεις οφείλουν να λάβουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο τελικού πελάτη, π.χ. παρέχοντας συμβουλές για εγκατάσταση καλύτερης μόνωσης ή οικονομικά κίνητρα για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων κουφωμάτων. Τα κράτη μέλη είχαν κληθεί να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο τις υποχρεώσεις που προβλέπει η οδηγία μέχρι τις 5 Ιουνίου 2014.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία να προχωρήσει στην πλήρη μεταφορά της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση. Η Γερμανία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή, καθώς στη συνέχεια η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Συνολικά, 27 κράτη μέλη (όλα εκτός από τη Μάλτα) έχουν λάβει προειδοποιητική επιστολή επειδή δεν είχαν μεταφέρει πλήρως την οδηγία μέχρι τον Ιούνιο 2014. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει εκδώσει οκτώ αιτιολογημένες γνώμες για κράτη μέλη που δεν έχουν ολοκληρώσει την μεταφορά της οδηγίας (Αυστρία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Λετονία και, σήμερα, Γερμανία) και έχει παραπέμψει δύο κράτη μέλη στο Δικαστήριο (την Ουγγαρία τον Μάρτιο 2015 και, σήμερα, την Ελλάδα).
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ στοχεύει σε μείωση κατά 20% της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση είναι μείζον εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

   ethnos.gr
18/6/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin