Monday, January 12, 2015

Εlefteria terrae: Νέο ανθεκτικότερο αντιβιοτικό;

Είναι ο φόβος και ο τρόμος της ιατρικής. Βακτηρίδια εναντίον των οποίων δεν μπορεί να κάνουν τίποτα τα συνηθισμένα αντιβιοτικά. Τώρα όμως φαίνεται να υπάρχει ένα νέο που υπόσχεται πολλά....
 Προέρχεται από το έδαφος. Για την ακρίβεια από ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στο έδαφος και που κανένας ερευνητής μέχρι σήμερα δεν είχε εξετάσει. Τώρα όμως όπως φαίνεται το βακτηρίδιο με την ονομασία «Εlefteria terrae» παράγει το αντιβιοτικό «Teixobactin» και σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση ασθενειών, οι οποίες είναι ανθεκτικές απέναντι σε άλλα αντιβιοτικά. Σκοτώνει για παράδειγμα βακτηρίδια που προκαλούν φυματίωση ή ανθεκτικά βακτηρίδια που συναντά κανείς στα νοσοκομεία.
Τώρα επιστήμονες από την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ δημοσίευσαν την κοινή τους έρευνα στο εξειδικευμένο περιοδικό Nature. Το νέο αντιβιοτικό φαίνεται πράγματι να δρα αποτελεσματικά απέναντι σε μια σειρά από ασθένειες και μάλιστα διαφορετικά από ότι τα μέχρι σήμερα γνωστά παρασκευάσματα.

Δεν έχει δοκιμασθεί ακόμα σε ανθρώπους

Το «Teixobactin» διαθέτει ένα διαφορετικό μηχανισμό. Εισχωρεί στο κυτταρικό τοίχωμα όπως κάνουν και τα υπόλοιπα αντιβιοτικά αλλά «σε πολλά διαφορετικά σημεία του κυτταρικού τοιχώματος και αυτό κάνει σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία μιας βακτηριδιακής δομής προσαρμογής» λέει η Δρ.Τάνια Σνάιντερ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.
Δεν μπορεί κανείς βέβαια να πει πως με το πέρασμα του χρόνου δεν θα αναπτυχθούν νέα βακτηρίδια που θα είναι ανθεκτικά και σε αυτό το νέο αντιβιοτικό. Μέχρι στιγμής το παρασκεύασμα έχει δοκιμασθεί μόνο σε ποντίκια και οι επιστήμονες θεωρούν τα αποτελέσματα πολύ καλά και πολλά υποσχόμενα.
Η Δρ. Τατιάνα Σνάιντερ, η οποία μάλιστα έχει συντάξει και την σχετική έκθεση κάνει λόγο «για αντιβιοτικά με μια νέα αποτελεσματικότητα, που κάνουν την επανάσταση στην έρευνα». Όλα αυτά τα ελπιδοφόρα δεν αλλάζουν τίποτα στο γεγονός ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν έρευνες σε ανθρώπους και να αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλα και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε περίπτωση που τα τεστ είναι θετικά, θα μπορούσαν τα νέα αντιβιοτικά να κυκλοφορήσουν στην αγορά σε έξι χρόνια.
Alexandra Hostert / Μαρία Ρηγούτσου 
 http://dw.de/p/1EI75 
11/1/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin