Tuesday, January 06, 2015

ΗΠΑ: Το Φθηνό Φυσικό Αέριο Εκτοπίζει τα Πυρηνικά από την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η πυρηνική ενέργεια φαίνεται ότι είναι ένα -ακόμα- από τα «θύματα» της επανάστασης του shale gas στις ΗΠΑ, καθώς το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι πλέον τόσο χαμηλό που απειλεί ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα των πυρηνικών μονάδων.


Η μεγαλύτερη αμερικανική επιχείρηση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, Exelon Corp, ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα πρέπει να διπλασιάσει τις τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα της στη Νέα Υόρκη.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έχουν περιθώριο έως τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να εγκρίνουν τα νέα τιμολόγια που ζητεί η επιχείρηση. Συγκεκριμένα, ζητεί τιμές που είναι κατά 83% υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές χονδρικής, προκειμένου η μονάδα Ginna να είναι κερδοφόρος.

Η συγκεκριμένη μονάδα είναι μία εκ των δέκα συνολικά στις ΗΠΑ που δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τις τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με την Moody's Investors Service.

Απ' αυτές τις μονάδες προέρχεται το 10% της εθνικής παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού για την πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ: Το φθηνό και «άφθονο» φυσικό αέριο και σε μικρότερο βαθμό οι επιδοτήσεις προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (κυρίως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά).

Το 2013 έκλεισαν τέσσερις μονάδες στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα για φέτος για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να είναι λιγότερες από 100.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ίσως βάλουν «λουκέτο» άλλες 15 μονάδες.
 [energia.gr]
6/1/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin