Wednesday, December 03, 2014

«Πράσινο Bonus» σε Δημoσίους Υπαλλήλους για Εξοικονόμη​ση Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ)

Υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, επιστολή προς τους όλους τους οργανισμούς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προκειμένου να ορίσουν Ενεργειακούς Υπευθύνους για τα κτίρια της αρμοδιότητάς τους καθ΄ εφαρμογή της ΚΥΑ Δ6/Β/14826/2008 «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα» (ΦΕΚ 1122/Β/2008)».

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει:

«Φιλοδοξία μας είναι για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο, σε θέματα μείωσης των δημοσίων δαπανών, να συνδεθεί απόλυτα, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, η ορθή συμπεριφορά των αρμόδιων δημόσιων λειτουργών με την οικονομική ωφέλεια προς το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο, δηλαδή με απτό, μετρήσιμο ανταποδοτικό όφελος προς τους αρμόδιους λειτουργούς. Να κάνουμε πράξη την άμεση σύνδεση παραγωγικότητας, μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της ανταμοιβής του αρμόδιου υπαλλήλου.

Επιδιώκουμε τη σημαντική μείωση των ενεργειακών δαπανών του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα για πρώτη φορά την αντίστοιχη απόδοση μέρους της οικονομικής ωφέλειας στον αρμόδιο υπάλληλο που την επιτέλεσε. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι για κάθε ένα ευρώ οικονομικής επιβράβευσης του χειριστή του θέματος, η αντίστοιχη ωφέλεια του δημοσίου είναι υπερδεκαπλάσια.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων και κυρίως των αρμόδιων λειτουργών, προκειμένου να καταστήσουμε το δημόσιο τομέα πρότυπο πεδίο εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών που εξοικονομούν ενέργεια και πόρους, διασφαλίζουν το ενεργειακό μας μέλλον και σέβονται το περιβάλλον
».

Σύμφωνα με την εθνική αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει την εξοικονόμηση ενέργειας ως ύψιστη προτεραιότητα στο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθεί. Εντός των σημαντικών ωφελειών που προσφέρει η ενεργειακή εξοικονόμηση, ξεχωρίζουν οι δυνατότητες για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη μείωση των ενεργειακών δαπανών του Κράτους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι ο συντονισμός ολόκληρου του διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος ενεργοποιείται με τον ορισμό ενός δημόσιου λειτουργού στη θέση του Ενεργειακού Υπευθύνου, που θα αναλάβει την ορθή λειτουργία του κτιρίου με την καταγραφή των ενεργειακών του χαρακτηριστικών, τον έλεγχο και τη συντήρηση της ενεργειακής του κατάστασης και τον προγραμματισμό των αναγκαίων παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων για την εξασφάλιση των σχετικών πόρων.

Επίσης, το ΥΠΕΚΑ διερευνά τη δυνατότητα μορφών επιβράβευσης των οργανισμών και των Ενεργειακών τους Υπευθύνων που θα επιτύχουν αποδεδειγμένα μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, οι οποίες δύνανται να περιλαμβάνουν κίνητρα, όπως οικονομική ανταμοιβή ως ποσοστό επί των ποσών εξοικονόμησης («πράσινο μπόνους»), χορήγηση τιμητικής άδειας, δωρεάν εκπαίδευση, βράβευση κ.ο.κ. Η εξειδίκευση των παραπάνω κινήτρων θα ολοκληρωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα, μετά από ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ όλων των συντελεστών της πρωτοβουλίας.  
ypeka.gr
3/12/14
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin