Friday, December 12, 2014

Δεκαπλάσιες οι πιθανότητες καύσωνα στην Ευρώπη

Όλο και πιο θερμά γίνονται τα καλοκαίρια στην Ευρώπη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι πιθανότητες ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού στην Ευρώπη έχουν δεκαπλασιαστεί.


Επιστήμονες της ίδιας υπηρεσίας το 2004 είχαν εκτιμήσει πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είχαν διπλασιάσει τις πιθανότητες κυμάτων καύσωνα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει όταν η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει 1,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο των ετών 1961-1990 για τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο, ενώ ως κύμα καύσωνα ορίζεται ένα συμβάν όπου σημειώνεται θερμοκρασία πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο για περισσότερες από πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Στατιστικά τέτοια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας συμβαίνει μία φορά κάθε 52 χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες επανεξέτασαν τα δεδομένα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα τελευταία έτη και χρησιμοποίησαν καινούρια υπολογιστικά μοντέλα για να υπολογίσουν τις νέες πιθανότητες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως κάτω από τις σημερινές συνθήκες θερμοκρασίας, τα κύματα καύσωνα πλέον θα συμβαίνουν περίπου δύο φορές κάθε δεκαετία, δηλαδή με δέκα φορές μεγαλύτερη συχνότητα.

 [elzoni.gr]
12/12/14
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin