Wednesday, December 10, 2014

Αγωνία για τη στάθμη του νερού στον Έβρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν -ίσως και εντός της ημέρας- οι δημοτικές ενότητες Βύσσας, Κυπρίνου, Ορεστιάδος, Τριγώνου, Διδυμοτείχου, Μεταξάδων, Ορφέα, Σουφλίου, Τυχερού και Φερών στο νομό Έβρου, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης στο αρμόδιο υπουργείο.
Το αίτημα διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν πλημμυρίσει περίπου 80.000 στρέμματα από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις, τόσο στον ποταμό Έβρο, όσο και στον Ερυθροπόταμο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση όλων των προσπαθειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας για το ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης της στάθμης των υδάτων του Έβρου, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Σημειώνεται, ότι, σε όλο το μήκος του ποταμού, η στάθμη ξεπερνά τα έξι μέτρα -για έκτη συνεχόμενη μέρα- από τα νερά που έχουν εισρεύσει από τους ποταμούς Άρδα, Ερυθροπόταμο, Τούντζα και Εργίνη.
  • Επίσης, χθες το βράδυ «υπήρξε ρηματική διακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς προς την ελληνική πρεσβεία της Σόφιας, (η οποία τη μεταβίβασε στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ), σύμφωνα με την οποία αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτων να εισέλθουν τις επόμενες ώρες στον ποταμό Άρδα από υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλκογκραντ», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη» υπογράμμισε ο κ. Πέτροβιτς και πρόσθεσε ότι, η προσοχή όλων των υπηρεσιών εστιάζεται πλέον στο ότι «οι λεκάνες ελεγχόμενης εκτόνωσης, δηλαδή όλες οι "αποθήκες", που μπορούσαμε να παροχετεύσουμε νερά έχουν γεμίσει».
 [efsyn.gr]
10/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οικισμοί του Έβρου ...

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές του Έβρου και συγκεκριμένα οικισμοί στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και τις Φέρρες, μετά το σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις τοπικές αρχές, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 80.000 στρέμματα.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρο μηχανισμό της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης για το ενδεχόμενο να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού, που θα είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο ακόμα και κατοικημένες περιοχές.

    Την ίδια ώρα, έκτακτα μέτρα λαμβάνουν καθημερινά και οι τουρκικές αρχές στο τελωνείο στις Καστανιές, αφού λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και στη γειτονική χώρα, κλείνουν τμηματικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το τελωνείο εμποδίζοντας τη διέλευση όλων των οχημάτων από τη συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση.
    http://www.zougla.gr/greece/article/se-katastasi-ektaktis-anagis-ikismi-tou-evrou
    10/12/14

    ReplyDelete
  2. Την άμεση εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονται στον οικισμό Ορμένιο, κοντά στον ποταμό Έβρου στον οικισμό του Ορμενίου αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτιστικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου...

    Παράλληλα, παραμένουν άγνωστες οι διαστάσεις που θα λάβει το πλημμυρικό φαινόμενο μετά τη ρήξη του αναχώματος, από τη μεγάλη πίεση των υδάτων του ποταμού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς.
    http://www.efsyn.gr/arthro/ekkenonetai-horio-ston-evro-logo-megalis-piesis-ton-ydaton
    12/12/14

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin