Saturday, October 25, 2014

Μεγάλες Καταστροφές Από τη Χθεσινή Νεροποντή στην Αττική

Πολλά προβλήματα έφερε για άλλη μια φορά στην Αττική η βροχή. Στη Νίκαια, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν, ενώ στο Ίλιον, αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο γκαράζ μεγάλου σούπερ - μάρκετ που πλημμύρισε. Το νερό στο υπόγειο έφτασε πολλά μέτρα σε ύψος, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η απάντληση του νερού από το τριώροφο γκαράζ δεν θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το μεσημέρι του Σαββάτου.


Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Πυροσβεστική δεν είχε πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε κανένα σημείο της Αττικής.

Ανάλογες ζημιές υπήρξαν και στον Πειραιά, ενώ σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και σε αρκετές περιοχές των δυτικών προαστίων, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 600 κλήσεις για να επέμβει, ενώ το σύνολο των πυροσβεστηκών δυνάμεων της Αττικής παραμένει σε επιφυλακή.

Τις βραδινές ώρες τα προβλήματα επικεντρώθηκαν σε Περιστέρι, Πετρούπολη, Ίλιον και Μενίδι. Στην οδό Κύπρου στο Μενίδι, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο, που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά ρέματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να μετακινηθούν δέντρα ή ογκώδη αντικείμενα που είχαν πέσει σε δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Το βράδυ της Παρασκευής επιχειρούσαν σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου 70 συνεργεία της Πυροσβεστικής, με 150 άνδρες, ενώ στη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 85 συνεργεία και 250 πυροσβέστες. Η υπηρεσία εκτιμά ότι θα χρειαστεί όλη η νύχτα για να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα.

Έντονα ήταν και τα κυκλοφοριακά προβλήματα κυρίως στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνταν για ώρες οι οδηγοί στις λεωφόρους Κηφισιάς, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, στην παραλιακή, στον Κηφισό και τη Συγγρού.

Στον Πειραιά, υπάλληλοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρέθηκαν στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, έδωσε εντολή να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για απόψε, στον ξενώνα αστέγων του Δήμου.

Το Σάββατο θα συγκληθεί ειδική σύσκεψη του δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της κατάστασης.

Σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι για να προεδρεύσει στη σύσκεψη όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση από τις πλημμύρες σε περιοχές της Αττικής, αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η έντονη νεροποντή.

Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία στην Αττική διαβεβαίωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ειδικότερα όπως είπε ο Πρωθυπουργός έπειτα από τη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, από το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα, συνέχισε, έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο.

Ο κ.Σαμαράς διαβεβαίωσε πως όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, για το σκοπό αυτό τα συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό.

Ακόμη ο κ. Σαμαράς είπε πως αναμένει εισηγήσεις για παρεμβάσεις στα σημεία εκείνα που πάντα παρατηρείται πρόβλημα όταν βρέχει.

«Αναμένω επίσης από τις υπηρεσίες εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι», κατέληξε.

[energia.gr]
25/10/14
--
-

3 comments:

  1. Violentes intempéries en Grèce: les rues transformées en torrents (vidéo)...

    La Grèce a été touchée vendredi soir par de violentes inondations, la dépression "Gonzalo" s'étant déplacée de l'Ouest de l'Europe vers la Grèce, selon le centre météorologique national.

    Aucune victime n'était annoncée samedi à l'aube. L'Attique, la région d'Athènes, a particulièrement été touchée par les intempéries. Les pompiers ont reçu plus de 600 appels dans la soirée. Des voitures ont été bloquées par la montée des eaux au Pirée et dans une banlieue d'Athènes à Ilion. Certaines lignes de train ont été interrompues ou retardées et de nombreux bateaux sont restés amarrés au port du Pirée en raison de vents de 7 à 8 sur l'échelle de Beaufort.

    Le Premier ministre Antonis Samaras, tout juste revenu d'un sommet européen à Bruxelles, s'est rendu auprès d'une caserne de pompiers dans la banlieue nord d'Athènes. "Les victimes des inondations seront dédommagées au plus vite", a-t-il indiqué avant d'ajouter que "des travaux anti-inondations devaient être entrepris dans cette région de l'Attique où le problème se pose depuis longtemps".

    L'Attique a été remportée au mois de mai par le parti de gauche radicale Syriza, en tête des sondages à quelques mois de possibles élections législatives anticipées. A Thessalonique (nord), deuxième ville du pays, des vents violents ont également créé des incidents: des arbres sont tombés ainsi qu'un poteau électrique, causant ainsi des coupures électriques pendant un moment.

    Toutes les régions de Grèce ont été touchées par les intempéries, y compris les îles, particulièrement Rhodes. A partir de samedi après-midi, la dépression devait se déplacer vers l'est et la Turquie.
    http://www.rtl.be/info/monde/europe/1135955/violentes-intemperies-en-grece-les-rues-transformees-en-torrents-video
    25/10/14

    ReplyDelete
  2. Επίδομα 586,94 Ευρώ στους Πλημμυροπαθείς για την Κάλυψη Άμεσων Αναγκών ...

    Στα 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό ορίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

    Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=86884
    27/10/14

    ReplyDelete
  3. Στην ιστοσελίδα του δήμου (www.pireasnet.gr) έχει αναρτηθεί σχετική ανακοίνωσή για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για όσους έχουν υποστεί ζημιά στην κύρια κατοικία τους προκειμένου να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση με ποσό των 586,94 ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών διαβίωσης ανά νοικοκυριό....

    Συγκεκριμένα απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

    1. Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες

    2. Βεβαίωση Πυροσβεστικής ή έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός

    Επίσης, σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσυσκευής (το ύψος ενίσχυσης κυμαίνεται από 1.174,00 ευρώ μέχρι 5.869,00 ευρώ) τα κριτήρια είναι τα εξής: α) αριθμός μελών οικογένειας, β) βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ, κατηγορία ζημιών) με βάση την αυτοψία ή την καταγραφή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή τα συνεργεία του δήμου, γ) το μέγεθος της κατοικίας.

    Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη. Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας, το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

    Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες είναι η εξής:

    1. Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στον δήμο.

    2. Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο δήμος.

    3. Υποβολή αιτήσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην Διεύθυνση Ηρώων Πολυτεχνείου 19 (3ος όροφος), τηλέφωνο επικοινωνίας 2131601802, μέχρι την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 (8:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.).
    efsyn.gr
    27/10/14

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin