Thursday, March 13, 2014

Διενέργεια ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων - South Stream,αγωγοί

Απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Athens Energy Forum: ΥΠΕΞ, 13/3/14 -........Ερώτηση Δημοσιογράφου για τη διενέργεια ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων:

Ευ. Βενιζέλος: Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ερευνών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ακολουθούμε τις πιο ασφαλείς και έγκυρες επιστημονικές μεθόδους, έχουμε τις καλύτερες διεθνείς συνεργασίες, άρα έχουμε πάρα πολύ ασφαλή επιστημονικά και αριθμητικά δεδομένα και στη βάση αυτών των δεδομένων ανοιγόμαστε στη διεθνή αγορά και αποδεχόμαστε προτάσεις συνεργασίας για να περάσουμε στην φάση είτε της περαιτέρω έρευνας, είτε και της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων μας.


Βεβαίως, ξέρετε ότι στον χώρο της ενέργειας ιδίως υπάρχει ένας πληθωρισμός ιδεών, προτάσεων, ειδήσεων. Ακούμε, συνεχώς, για κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν, για δυνατότητες, οι οποίες υπάρχουν αυτά να εξορυχτούν και να λύσουν μεγάλα οικονομικά μας προβλήματα. Είναι πολύ δύσκολο να κινηθεί κανείς σε ένα τέτοιο επίπεδο υπολογισμών μακροοικονομικών, δηλαδή τί σημαίνει αυτό σε ένα βάθος τριάντα ή σαράντα ετών, τί σημαίνει αυτό σε όρους καθαρής αξίας, πόσο πιθανό είναι να επιβεβαιωθούν κάποιες ιδέες, κάποια ευρήματα.

Ταυτόχρονα υπάρχει ένας πληθωρισμός προτάσεων σε σχέση με τους αγωγούς, υπάρχει ένας πληθωρισμός προτάσεων σε σχέση με δυνατότητες να διαφοροποιηθούν οι πηγές προέλευσης μέσα από άλλες μορφές μεταφοράς υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Και όταν βλέπει κανείς τον όγκο των πληροφοριών, των ιδεών, των προτάσεων, των προσδοκιών, επικοινωνιακά και πολιτικά, πως αποτιμάται δημοσιονομικά, οικονομικά, θα δει ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση.

Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε να καλλιεργούμε προσδοκίες. Εμείς θέλουμε να κάνουμε στέρεα βήματα και κάνουμε στέρεα βήματα, ασκώντας την εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και κάνουμε και μια προεργασία στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αποδίδει ή θα αποδώσει πολύ σύντομα καρπούς. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε όλο το περιφερειακό τοπίο με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις πολύ καλές γειτονικές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Να αποφύγουμε να δημιουργηθούν πεδία έντασης. Βεβαίως, όπως σας είπα, πάντα με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα με αποδοχή ενός κανόνα αναφοράς και μιας διεθνούς πρακτικής, η οποία μας δίνει λύσεις.

Υπό την έννοια αυτή, η Ελλάδα έχει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο επιθετικό προσδιορισμό, είναι πολύ καλά αγκυροβολημένη στον περιφερειακό και τον διεθνή ενεργειακό χάρτη, είναι μια χώρα που έχει το μέγεθός της, δεν το ξεχνάμε, είναι μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα, δεν πάσχουμε από καμία ασθένεια μικρομεγαλισμού, αλλά δεν υποτιμάμε και καμία από τις δυνατότητες που έχουμε, ιδίως μάλιστα όταν αυτές οι δυνατότητες συνδέονται με τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας ή με εθνικά θέματα υψίστης σημασίας, όπως είναι το Κυπριακό.

  • Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, η ερώτησή μου αφορά το South Stream. Είχαμε την ανακοίνωση του Επιτρόπου του κ. Oettinger ότι παγώνει, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, η συζήτηση και διαπραγμάτευση με την Gazprom για το South Stream. Η Βουλγαρία βγήκε και είπε ότι διμερώς θα προχωρήσει αλλά από χθες η Gazprom δηλώνει ότι περί του τέλους του μήνα θα κλείσει η συμφωνία για το South Stream. Έχετε καμιά νεώτερη ενημέρωση για το θέμα αυτό;

Eυ. Βενιζέλος: Δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για το θέμα αυτό, ενόψει των αναμενομένων εξελίξεων των επομένων ημερών, αλλά θα σας πω το εξής, κα Τζαβέλα, επειδή ξέρω ότι είστε βαθύς γνώστης των θεμάτων αυτών και τα έχετε εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Πρώτον, ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μόνο ο South Stream. Υπάρχουν και άλλα σχέδια αγωγών που συνδέονται με τη Ρωσία, με τη Gazprom. Άρα η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που συνδέονται με τις ευρω-ρωσικές σχέσεις από την άποψη αυτή. Γιατί καμιά φορά δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει αυξημένη ευαισθησία σε σχέση με το South Stream σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές. Επειδή έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά και άλλες ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θέλω να πληρώσουμε μία ακόμη ανισότητα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον ο κ. Oettinger, όπως θα έχω την ευκαιρία να του πω και τη Δευτέρα σε ένα πολιτικό επίπεδο, αλλά όπως του έχουν πει ήδη οι Υπουργοί Ενέργειας -με ενημέρωσε ο κ. Μανιάτης- των κρατών που εμπλέκονται στο South Stream, οφείλει να ενεργεί και ενεργεί πάντοτε στα θέματα αυτά σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη. Και αυτή είναι η θέση μας, γιατί αλλιώς θα είχαμε, επίσης, μία βαθιά ανισότητα. Εμείς θα υποτασσόμασταν στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Εμείς είμαστε θερμοί υποστηρικτές του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσωπικά είμαι ευρωπαϊστής, πιστεύω στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικού μοχλού για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαι οπαδός της κοινοτικής μεθόδου και όχι της διακυβερνητικής μεθόδου, αλλά δεν μπορεί να είμαστε ιστορικά και πολιτικά αφελείς ή αδικούμενοι.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, πρώτον, τον προτρέπουμε να αναλάβει την ενιαία διαπραγμάτευση για την τιμή, όπως είπα προηγουμένως, δεύτερον, τον παρακαλούμε να είναι σε διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα κράτη και, τρίτον, να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όλων των αγωγών και όλων των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας στα θέματα αυτά.....................http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/omilia-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-sto-athens-energy-forum.html

13/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin