Sunday, March 09, 2014

Ένας ιός που θάφτηκε στον πάγο

Ένας ιός ήρθε στην επιφάνεια μετά από 30.000 χρόνια «νάρκης» μέσα στους πάγους της Σιβηρίας. Παρά το πρωτόγνωρο μέγεθος του ιού, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητά του. 

Η ανακάλυψη αναθεωρεί την επιστημονική άποψη για το μικροσκοπικό μέγεθος των ιών, καθώς η διάμετρός του είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τους άλλους ιούς.
Ο ιός ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από μια ανασκαφή στην περιοχή της Σιβηρίας.
Επιστήμονες του Centre National de la Recherche Scientifique της Μασσαλίας τον «ξεπάγωσαν» και προέβησαν σε πειραματισμούς και παρατηρήσεις. Η εκτίμηση της ηλικίας του ιού έγινε με βάση την ηλικία των εδαφικών στρωμάτων, στα οποία βρέθηκαν τμήματα του ιού. Παρά το πρωτόγνωρο μέγεθός του, ο ιός δεν είναι πολλαπλάσια επικίνδυνος σε σχέση με τους υπόλοιπους ιούς, εξηγεί στην DW ο Τόμας Μέρτενς από την Πανεπιστημιακή Κλινική της Ουλμ. Όπως επισημαίνει ο γερμανός επιστήμονας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να πλήξει μόνο ασπόνδυλους και μονοκύτταρους οργανισμούς.

Νέοι ιοί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Ωστόσο, όπως γράφουν ο γάλλος ερευνητής Mathieu Legendre και οι συνάδελφοί του, δεν μπορούν να αποκλειστούν μελλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία ανθρώπων και ζώων από ιούς που ενδέχεται να φέρουν στο «φως» το λιώσιμο των πάγων και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Όπως τονίζει πάντως ο ο ιολόγος Γκέρχαρντ Γιάν από την Πανεπιστημιακή Κλινική της Τυβίγγης, «ιοί εμφανίζονται σχεδόν παντού, όμως μόνον κατ’ εξαίρεση προκαλούν ασθένειες. Μόνο στον ωκεανό βρίσκονται σήμερα αμέτρητοι ιοί και κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει αυτό».
Ο γερμανός επιστήμονας Τόμας Μέρτενς δηλώνει ότι δεν εξεπλάγη από το γεγονός ότι ο ιός που ανασύρθηκε από τους σιβηρικούς πάγους παραμένει ακόμη μολυσματικός, καθώς η διατήρηση των ιών σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποτελεί μία κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται και στα επιστημονικά εργαστήρια. Όπως λέει, «οι ιοί αρέσκονται κατά βάση στο κρύο, το σκοτάδι και την υγρασία». Αντιθέτως, για να τους «απενεργοποιήσει» κανείς απαιτείται ήλιος, ακτινοβολία UV, ξηρότητα και πολλή ζέστη.
Brigitte Osterath / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου
http://dw.de/p/1BLnU  
8/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

---------------
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin