Tuesday, March 04, 2014

ΥΠΕΚΑ: Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλον​τος της Ε.Ε, υπό την Προεδρία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη

ΥΠΕΚΑ, 4/3/14
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ για την Ελληνική Προεδρία, χθες, Δευτέρα 3 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος συμμετείχαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Επίτροπος για την Κλιματική Δράση, Connie Hedegaard, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, Janez Potočnik, και ο Επίτροπος για την Υγεία, Tonio Borg.

Το Συμβούλιο πραγματοποίησε δημόσια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με το «Πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο 2020-2030». Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η συζήτηση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής ήταν αναγκαία, καθώς οι επενδυτές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες απαιτούν σαφήνεια και προβλεψιμότητα, όσον αφορά τις μελλοντικές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια.

Επιπλέον, οι Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη προετοιμασίας για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για μια νέα, παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Η Ελληνική Προεδρία θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την έκβαση της συζήτησης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20-21ης  Μαρτίου 2014.

Επιπλέον, το Συμβούλιο πραγματοποίησε δημόσια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το σχέδιο για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ όσον αφορά στη δυνατότητα των κρατών μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια, στο σύνολο ή σε τμήμα της επικράτειάς τους, των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών που έχουν εγκριθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανταλλαγή απόψεων επιβεβαίωσε την προθυμία των κρατών μελών να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση σχετικά με την παρούσα νομοθετική πρόταση. Η Ελληνική Προεδρία θα συγκαλέσει την πρώτη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν την πρόταση, στις 13 Μαρτίου 2014. Η Προεδρία σκοπεύει να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών και να προετοιμάσει την υιοθέτηση από την ΕΕ της σημαντικής αυτής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2014.

Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Σύμφωνα με τη φετινή Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης, η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην οικονομία προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, ωστόσο πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάκαμψη. Οι Υπουργοί εστίασαν κυρίως στους τρόπους βελτίωσης της χρήσης των πράσινων προτεραιοτήτων στην οικονομία των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και στο εξάμηνο συνολικά. Η ετήσια Έκθεση για την Ανάπτυξη 2014, αποτελεί μέρος των σχετικών διαβουλεύσεων του Συμβουλίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Μαρτίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Οι επενδυτές, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες, επιθυμούν να χαρακτηρίζονται οι μελλοντικές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια από διαφάνεια και προβλεψιμότητα. Επιπλέον, είναι αναγκαία η προετοιμασία για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο μια νέα παγκόσμια συμφωνία σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.

Στόχος του μελλοντικού πλαισίου είναι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ τριών βασικών στοιχείων:

1. περιβαλλοντική βιωσιμότητα,
2. ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και προστασία των καταναλωτών, και
3. ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Προς το σκοπό αυτό, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνοχή μεταξύ μέσων και πολιτικών. Τα θέματα αυτά αναμφισβήτητα συνδέονται, επίσης, με την ανάγκη να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές ενέργειας και να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα και άρα η διατήρηση θέσεων εργασίας της ΕΕ. Γενικά, η πλειοψηφία των Υπουργών δέχτηκε με ικανοποίηση μια προσέγγιση που προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θέσπιση μέτρων μεγαλύτερης οικονομικής αποδοτικότητας, με σκοπό την επίτευξη του γενικού στόχου. Ωστόσο, παραμένουν ερωτηματικά σχετικά με την εφαρμογή της ευελιξίας αυτής στην πράξη, ιδίως όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης.

Μεταξύ των Κρατών-Μελών, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, στο επίπεδο φιλοδοξίας, στον αριθμό των στόχων και στην πορεία της χρονικής υλοποίησης. Ο καταμερισμός των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών αποτελεί ένα ζήτημα καίριας σημασίας για τις προσεχείς συζητήσεις, ενώ επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Ένωσης................http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=3023&language=el-GR

4/3/12
-

1 comment:

  1. Energy Council focuses on future climate and energy objectives ....

    The Council of Energy Ministers, chaired by the Greek Minister of Environment, Energy and Climate Change Yannis Maniatis, took place in Brussels today (4.3.2014), with the participation of the Commissioner for Energy Günther Oettinger.

    The Council held a public policy debate on the Commission communication on energy prices and costs in Europe. Ministers again recalled in particular the importance of completing the internal energy market by 2014 and the need to further develop new energy infrastructure to secure the uninterrupted supply of energy throughout the EU at affordable prices. Ministers also highlighted the continued need for households and industry to reduce their energy consumption by improving energy efficiency and energy savings. Furthermore, ministers stressed the importance of creating a level playing field on the world energy market to strengthen the competitiveness of European industry and to mitigate the increasing price differential with third-country competitors.

    "We cannot enhance competitiveness with a more costly energy sector than other international competitors, with non economically efficient and unsustainable energy technologies, as well as with fragmented markets. This is why we need to further invest on research and technological development and on necessary energy infrastructure, including interconnections of isolated and island regions of the European Union. By strengthening the competitiveness of the European Industry through reducing energy costs, we will decisively contribute to our social cohesion, by maintaining the existing labour posts and fighting unemployment" said the Minister for Environment, Energy and Climate Change Yannis Maniatis.

    The discussion will be part of the preparations for the European Council of 20-21 March 2014 and will also feed into the draft Council conclusions to be presented for adoption at the TTE (Energy) Council on 13 June 2014....................http://gr2014.eu/news/press-releases/energy-council-focuses-future-climate-and-energy-objectives
    4/3/14

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin