Wednesday, June 12, 2013

Εκθετη η Κομισιόν για τη ΔΕΠΑ

Του Β. Δεμίρη
Σε μία συντονισμένη προσπάθεια να αντιστρέψουν την εικόνα που δημιουργήθηκε σε βάρος τους για τις παρεμβάσεις στο θέμα της ΔΕΠΑ επιδίδονται οι Βρυξέλλες.
Μετά την κατακραυγή για τις υπόγειες κινήσεις που οδήγησαν σε ναυάγιο τον διαγωνισμό, η Κομισιόν προσπάθησε χθες να πείσει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Η Επιτροπή νίπτει τας χείρας της, μεταθέτοντας μάλιστα την ευθύνη εξ ολοκλήρου στη ρωσική πλευρά και την Αθήνα, από την οποία ζητά να ξαναρχίσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης το συντομότερο δυνατόν. Με το επιχείρημα ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό, η Επιτροπή δεν κλείνει την πόρτα για αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκώμενων εσόδων για το 2013, ώστε να αποφευχθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Πάντως, επισήμως από τη Χάγη ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε «πρώιμη» τη συζήτηση περί αναθεώρησης των στόχων για το 2013.

Σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί πλήρως των ευθυνών της η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου του αντιπροέδρου της και αρμόδιου για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαδικασία, αλλά ούτε και επαφές με την Gazprom για το συγκεκριμένο ζήτημα». «Φωτογραφίζοντας» τις ελληνικές αρχές για τη ματαίωση της συμφωνίας, ο Αντουάν Κολομπανί υπογράμμισε ότι «η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Οι αποφάσεις και οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σε συμφωνία με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των ιδιωτικοποιήσεων είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Ο Σάιμον Ο' Κόνορ υποστήριξε ότι ο ρόλος της Κομισιόν περιορίζεται στην παρακολούθηση και μέσα από την Ομάδα Δράσης υπάρχει συντονισμός της τεχνικής βοήθειας. Για το γεγονός ότι δεν υπήρξε προσφορά είπε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν τι συνέβη και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Βέβαια, η Κομισιόν διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τόνισε την ανάγκη να επαναληφθεί «το συντομότερο δυνατόν» η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, προκειμένου «να ελαχιστοποιηθούν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Τα έσοδα
Οπως σημείωσε, το αποτέλεσμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα που είναι καθοριστικό στοιχείο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αλλά και για τις επιπτώσεις του στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα.

Χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης η Κομισιόν, διά τρίτου εκπροσώπου, του Ολιβιέ Μπαγί, οχυρώθηκε πίσω από το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης, επισημαίνοντας όμως με νόημα ότι «ο ρόλος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι σε περιπτώσεις ανοίγματος της αγοράς γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ανταγωνισμού για κάθε περίπτωση και η αξιολόγηση γίνεται την κατάλληλη στιγμή».
Τόνισε ότι θα πρέπει να εξετάζουμε το ειδικό βάρος της συγκεκριμένης επιχείρησης στην αγορά, το θέμα των ενδεχόμενων κρατικών ενισχύσεων και της συμβατότητας με το δίκαιο σε θέματα ανταγωνισμού.
«Και σε αυτή την περίπτωση, όπως σε όλες τις άλλες, θα έχουμε τον ίδιο ρόλο, όταν επιλεγεί ο πλειοδότης. Για την ώρα δεν έχουμε να εξετάσουμε τίποτα από την δική μας πλευρά», ήταν η θέση της Κομισιόν.

Ο Ξένος Τύπος
«Πετράδι του στέμματος» χαρακτήρισε η Guardian τη ΔΕΠΑ, με αφορμή το ναυάγιο για την πώλησή της, εκτιμώντας ότι μία εκ νέου προσπάθεια ιδιωτικοποίησης στην παρούσα συγκυρία θα απέφερε πολύ λιγότερα έσοδα. Αναφέρεται επίσης και στα κρυφά χαμόγελα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για τη γεωπολιτική παράμετρο του θέματος.

Οι F.Τ. μιλούν για το κτύπημαπου δέχθηκε το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην απόσυρση της Gazprom και στους λόγους που επικαλέστηκε γι' αυτό, και μεταφέρει δηλώσεις αξωματούχων από την Αθήνα, σύμφωνα με την οποίες η Κομισιόν απέτρεψε τους Ρώσους. «Tα διευθυντήρια των τομέων ενέργειας και ανταγωνισμού της Ε.Ε. κατέστησαν σαφές ότι αντιτίθενται στο deal», αναφέρει. Σε ανάλογο μήκος η Wall Street Journal, όπως και το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.
(από την εφημερίδα "Ημερησία")
 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=70846
12/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin