Saturday, July 28, 2012

NEGROPONTE: Περιβαλλοντικός σχεδιασμός για αναγέννηση της πόλης

Η Χαλκίδα (μεσαιωνική ονομασία Negroponte) είναι μια πόλη πολύ γνωστή σε όλους μας, δίπλα στην Αθήνα και ιδανική για ημερήσιες ή και μεγαλύτερες εξορμήσεις. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από πολλούς φορείς για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου τόσο πολιτιστικά όσο και περιβαλλοντικά. Η 23η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων αναστηλώνει τη μεσαιωνική οικία του Βάιλου η οποία βρίσκεται μπροστά από το νέο πάρκο πρασίνου που δημιούργησε ο δήμος Χαλκιδέων.
Στα σχέδια δε είναι και η ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση όλης της περιοχής με γνώμονα την ποιότητα ζωής με την πεζοδρόμηση των δρόμων γύρω από τον ιστορικό ναό της Αγ. Παρασκευής.
Φεύγει και το λιμάνι. Μετά τη δημιουργία υπερσύγχρονης μαρίνας σκαφών, το λιμάνι που αποτελεί βραχνά για το περιβάλλον του νότιου Ευβοϊκού κόλπου γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χώρος και κονδύλια εκτός της πόλης της Χαλκίδας για τη μεταστέγασή του. Λόγω της εγγύτητας της πόλης στις βιομηχανικές ζώνες του Σχηματαρίου, των Οινοφύτων και της Θήβας μεγάλος όγκος εμπορευμάτων μετακινείται από το συγκεκριμένο λιμάνι. Εφόσον οι προσπάθειες μετεγκατάστασης ευοδωθούν στο μέλλον το θαλάσσιο τμήμα νότια της γέφυρας της Χαλκίδας θα αναβαθμιστεί εντυπωσιακά τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικολογικά.
Τα περιβαλλοντικά σχέδια της πόλης δε σταματούν μόνο εκεί. Ο νεοσύστατος Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΠΠΕΧ) με τη λειτουργία του έχει ήδη προχωρήσει στην απόκτηση γαλάζιας σημαίας για την πλαζ Αλυκές και έχει ήδη προχωρήσει διαδικασίες για να αποκτήσει γαλάζια σημαία και η πλαζ Λευκαντί στο Βασιλικό Χαλκίδας. Στα μελλοντικά σχέδια του ΔΟΑΠΠΕΧ είναι να εφοδιάσει με φωτοβολταϊκά το κολυμβητήριο Χαλκίδας και τα δημοτικά γυμναστήρια τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων για τη λειτουργία τους.
Περιβαλλοντικός σχεδιασμός για αναγέννηση της πόλης
Όταν υλοποιηθούν θα συμβάλλουν στην πράσινη προσέγγιση της λειτουργίας μεγάλων κτηρίων. Ο δήμος Χαλκιδέων πέραν των ενεργειών που έχει κάνει και προγραμματίζει για τον καθαρισμό των ακτών της πόλης έχει προχωρήσει στην ανάπλαση των χώρων του άλσους του Καράμπαμπα με τη δημιουργία χώρων ανάπαυσης και παιδικών χαρών.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ (περισσότερες φωτογραφίες)
"Η" 28/7 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin