Saturday, June 09, 2012

AΡΚΤΙΚΗ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στέλνουν απελπισμένα μηνύματα για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την κλιματική αλλαγή, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μία μάχη για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που «απελευθερώνονται», αλλά και για τις δυνατότητες εμπορικής διέλευσης που δημιουργούνται μετά την μείωση των πάγων.
Όπως σημειώνει η Guardian ο επιστημονικός σταθμός Ny-Alesund στο Svalbard μπορεί εδαφικά να ανήκει στη Νορβηγία, αλλά χρησιμοποιείται και από Βρετανούς, Ινδούς και Κινέζους επιστήμονες. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως ο επιστημονικός σταθμός Ny-Alesund εξυπηρετεί κάτι παραπάνω από ερευνητικούς σκοπούς, τονίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για ένα πολιτικό και οικονομικό σύμβολο για το μέλλον του Svalbard και της Αρκτικής.


Άλλωστε τον επιστημονικό σταθμό Ny-Alesund εξωτερικά κοσμούν δύο τεράστια πέτρινα λιοντάρια του Πεκίνο. Οι διατρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη θάλασσα Μπάρεντς, ωστόσο η «ιδιοκτησία» του αρκτικού βυθού είναι ασαφής.

Αμερικανική γεωλογική μελέτη εκτιμά ότι η Αρκτική περιλαμβάνει το 30% των υπολοίπων αποθεμάτων φυσικού αερίου του κόσμου και το 13% των υπόλοιπων πετρελαϊκών πηγών σε παγκόσμια κλίμακα, ανάμεσα σε άλλα ορυκτά.


Νορβηγία και Ρωσία εδώ και δεκαετίες είχαν διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στην θάλασσα Μπάρεντς, ωστόσο σήμερα τα οφέλη που προκύπτουν στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερα.


Οι χώρες που διεκδικούν κομμάτι από την πίτα του Αρκτικού ωκεανού, επιθυμούν οι διαφορές τους να παραμείνουν εντός του Αρκτικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τις χώρες που βρίσκονται γύρω από τον Αρκτικό Ωκεανό (Ρωσία, Νορβηγία,  Δανία, Ισλανδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Φινλανδία και Σουηδία).


Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχοντας αναγνωρίσει την οικονομική σημασία της περιοχής ενδιαφέρεται να αναλάβει ρόλο μόνιμου παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο. Στο Αρκτικό Συμβούλιο υπάρχου έξι κράτη μόνιμοι παρατηρητές όλα από την Ευρώπη, Γαλλία, Γερμάνια, Πολωνία, Βρετανία, Ολλανδία και ad hoc παρατηρητές όπως Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Κορέα.


Όπως αναφέρει το Modern Diplomacy τη στήριξή τους για ανάληψη ρόλου μόνιμου παρατηρητή της Κίνας έχουν εκφράσει η Σουηδία, η Ισλανδία και η Δανία. Ωστόσο η Νορβηγία αντιτίθεται στην προσχώρηση της Κίνας, ενώ ΗΠΑ και Καναδάς δεν έχουν πάρει θέση. Σημειώνεται πως η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη από όλα τα μόνιμα κράτη- μέλη και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα για το Πεκίνο.


Η μάχη στην Αρκτική εντείνεται, όπως εντείνονται και οι πιέσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για παύση των εργασιών εξόρυξης. Όπως αναφέρει η Guardian ο επικεφαλής της Bellona, μίας εκ των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων στη Νορβηγία εκφράζει τις ανησυχίες του τόσο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, όσο και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αρκτική.


Στον επιστημονικό σταθμό Ny-Alesund, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιστημόνων και πολιτικών, δεν έγινε καμία συζήτηση για τον «ψυχρό πόλεμο» της Αρκτικής. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο εξέφρασαν κυρίως την ανησυχία τους για την αύξηση της θερμοκρασίας. Ο σουηδός ευρωβουλευτής Anders Wijkman απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους «να εντείνουν τις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για επείγουσα δράση».
Πηγή/φωτό: Tvxs
Διαβάστε σχετικά:
-Αρκτική, το "Σουέζ του Βορρά"

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin